Трикратният шампион във Формула 1 Макс Верстапен е на мнение, че спортът е "много над лимита" с броя на състезанията в календара, докато се подготвя да започне новия сезон с рекордните 24 старта.

26-годишният пилот на "Ред Бул" е сочен като фаворит за първия старт в събота в Бахрейн, преследвайки четвъртата си поредна титла, но дори с поредицата си от успехи той установи, че разширяването на календара е прекалено.

От моя страна съм го казвал и преди - това не е приемливо. Много обичам да се състезавам и го правя често и извън Формула 1. Но ако хората в спорта започнат да намаляват кариерата си, защото им идва твърде много, това е жалко. Надявам се, разбира се, да можем да променим това в бъдеще", каза Верстапен пред репортери в Бахрейн.

Популярността на Формула 1 се повиши през последните години, отчасти от успеха на шоуто на Netflix "Drive to Survive".

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо (Испания), 42-годишен, който направи своя дебют във Формула 1 през 2001-а, повтори думите на Ферстапен и припомни дните, когато календарът включваше по-малко от 20 състезания.

"Когато започнах имахме 16 състезания, след това в някакъв момент станаха 18. Когато Liberty дойде обявиха, че ги увеличават на 20 старта и това беше абсолютната граница. А сега сме на 24 и това не е добре за бъдещето. Дори световният шампион смята, че този сезон ще бъде дълъг. Представете си за нас останалите, ходим на състезания през втората половина за нищо, няма стимул да се борим за каквото и да било", каза пилотът на "Астън Мартин".