Повече от 30 национални отбора се записват за участие на второто световно първенство в Италия през 1934-та година. Определени са 12 квалификационни групи. В тази предва­рителна борба участвува и Италия. Тогава домакините не са имали предимството да бъдат финалисти заради самото домакинство.

Шампионът също така не е имал това пре­димство. Но шампионът отсъства, уругвайският отбор не пожелава да защити титлата си. Шампионатът започва направо от осминафиналите, двойките са определени по жребий.

Испания побеждава Бразилия с 3:1, а Швеция — Арженти­на с 3:2. Този шампионат ще се запомни със залеза на феноме­налния австрийски „Вундертим", който не познава загуба от 1931 до 1934 година.

Предвождай от легендата Хуго Майсъл, той е „мачкал" всичките си противници, очарова с майсторството на играчите си, най-вече на любимеца на Европа Синделар. Ала австрий­ците едва побеждават Франция с 3:2 (след продължения), а на четвъртфинала Унгария с 2:1, и то след като унгарци­те през цялото второ полувреме са били с 9 човека.

Новите властници в Италия са „поръчали" титла на всяка цена. Италианците я постигат, но пътят е труден, да не кажем трънлив. Стартът е чудесен — очаквана победа над САЩ със 7:1. Истинска драма се разиграва на четвъртфинала във Флоренция срещу Испания.

Това са двата големи отбора на Европа в момента. Редовното време завършва наравно — 1:1. Продължения. Никаква промяна на резул­тата. Големият Меаца не може да вкара дузпа. Ударът е отразен от изключителния Замора. Меаца стиска ръката на блестящия вратар. Нов мач на другия ден — 1:0 за Италия.

Със същия резултат на полуфинала италианците побеждават Австрия. Тимът на Чехословакия някак по-безшумно, но не и по-неубедително си проправя път към заветния финал. Последователно побеждава Румъния (2:1), Швейцария (3:2), Германия (3:1).

Ето го финалът. Стадионът в Рим е претъпкан. На трибу­ната е Мусолини. Дучето иска победа. И футболисти, и зрители са екзалтирани. Първото полувреме завършва без гол, с игрово предимство на Чехословакия.

Така е и в началото на вто­рото, макар Кърчил и Пуч да са контузени. В 70-та ми­нута Пуч смразява кръвта на италианците. Той открива резултата. Когато всичко изглежда свършено, Орси изравнява с удар, непосилен за Планичка.

Продълже­ния. Скиавио вкарва победния гол. На небосвода изгрява „Скуадра адзура". Играчите и Виторио Поцо — треньорът — доживяват мига на славата. Чехословакия губи достой­но. В Прага състезателите са посрещнати като национал­ни герои.

ПОЛУФИНАЛИ

ЧЕХОСЛОВАКИЯ — ГЕРМАНИЯ 3:1 (1:0)
3 юни — Рим, 15 000.
СЪДИЯ— Барласина (Италия)

ЧЕХОСЛОВАКИЯ: Планичка, Бургер, Чтироки, Кощялек, Чамбал, Кърчил, Юнек, Свобода, Соботка, Нейедли, Пуч.
ГОЛМАЙСТОР: Нейедли — 3

ГЕРМАНИЯ: Крее, Харингер, Буш, Зиелински, Счепан, Бендер, Лехнер, Зифлинг, Конен, Ноак, Кобиерски
ГОЛМАЙСТОР: Ноак

ИТАЛИЯ — АВСТРИЯ 1:0 (1:0)
3 юни — Милано, 35 000
СЪДИЯ — Еклинд (Швеция)

ИТАЛИЯ: Комби, Монзелио, Алеманди, Ферарис IV, Монти, Бертолини, Гуайта, Меаца, Скиавио, ферари, Орси
ГОЛМАЙСТОР — Гуайта

АВСТРИЯ: Платцер, Цисар, Сеста, Вагнер, Смистик, Урбанек,
Цишек, Бицан, Синделар, Шал, фиртъл.

ФИНАЛ

ИТАЛИЯ — ЧЕХОСЛОВАКИЯ 2:1 (0:0, 1:1, пр.)
10 юни — Рим, 50 000
СЪДИЯ— Еклинд (Швеция)

ИТАЛИЯ: Комби, Монзелио, Алеманди, ферарис IV, Монти, Бсртрлини, Гуайта, Мсаца, Скиавио, Ферари, Орси.
ГОЛМАЙСТОРИ: Орси и Скиавио

ЧЕХОСЛОВАКИЯ: Планичка, Женишек, Чтироки, Кощялек, Чамбал, Кърчил, Юнек, Свобода, Соботка, Нейедли, Пуч.
ГОЛМАЙСТОР: Пуч.

КЛАСИРАНЕ:  1. Италия, 2. Чехословакия, 3. Германия, 4. Австрия

Забележка: В статията са използвани материали от книгата "Мистър Футбол 94" на Димитър Попдимитров и Николай Колев