Носителят на Купата на България Локомотив Пловдив се класира за третия предварителен кръг на Лига Европа, въпреки поражението с 1:3 от Спартак Търнава на стадион "Антон Малатински".

"Смърфовете" спечелиха първата среща с 2:0 на родна земя и успяха да елиминират съперника си заради вкарания гол на чужд терен. В герой за пловдивчани тази вечер се превърна Ален Ожболт, който се разписа в 74-ата минута.

Преди това Спартак бе реализирал три безответни гола, макар да игра с човек по-малко от 35-ата минута заради директния червен картон на Тимотей Захуменски. Филип Дангубич откри още в 16-ата минута, а малко след почивката Богдан Митреа удвои от дузпа.

Рафаел Таварес направи аванса на Спартак класически в 71-ата минута, но малко след това дойде скъпоценното попадение на Ожболт, с което Локомотив продължава към следващата "гара" в европейските клубни турнири.

В третия предварителен кръг на втория по сила европейски клубен турнир Локомотив Пловдив ще мери сили с френския Страсбург. Мачовете са на 8 и 15 август.


В шестата минута удар с глава на Анте Аралица с глава не намери целта, но след това домакините наложиха Много силен натиск.

В 16-ата минута Филип Дангубич насочи с глава във вратата центриране на Ловат от левия фланг, давайки аванс за словаците.

Осем минути след това голмайсторът пропусна за втори път да се разпише във вратата на Локомотив, но този път вратарят Мартин чуков се намеси решително.

В 35-ата минута, при бърза контра за пловдивчани, Захуменски направи груба грешка, която опита да поправи, задържайки излизащия очи в очи с Русов - Ален Ожболт. Главният съдия Ерик Ламбрехтс от Белгия показа червен картон на Тимотей Захуменски и домакините останаха с човек по-малко.

В последната минута на първата част Емир Халилович отправи опасен далечен шут, но Луков се намеси решително.

В 52-ата минута Спартак заличи изоставането си от два гола след попадение на Богдан Митря от дузпа. До 11-метровия наказателен удар се стигна след нарушение на Дейвид Малембана в наказателното поле, а капитанът Митря реализира хладнокръвно от бялата точка.

В следващите минути отново Мартин Луков беше над всички, като на два пъти не позволи на Собчук и Собат да покачат резултата на 3:0.

Домакините достигнаха до третия си гол в 71-ата минута. Негов автор стана Рафаел Таварес, който се разписа след центриране и грешка в защитата на "черно-белите".

Само три минути след това Локомотив достигна до решителния гол, който класира отбора в третия квалификационен кръг в Лига Европа. Ален Ожболт вкара във вратата на Спартак с глава след пробив и асистенция на Бирсент Карагарен.

В следващия кръг на Лига Европа отборът от Пловдив ще играе срещу френския Страсбург.

 

Спартак Търнава - Локомотив Пловдив 3:1

1:0 Дангубич - 16'

2:0 Митреа - 52', д.

3:0 Таварес - 71'

3:1 Ожболт - 74'

 

Червен картон: Захуменски (Търнава) - 35'

 

Спартак Търнава: 31. Русов, 3. Митреа, 44. Захуменски, 29. Месик, 36. Ловат, 12. Тешия, 27. Халилович, 10. Дангубич. 20. Диого, 33. Таварес, 24. Собчук

Локомотив Пловдив: 71. Луков, 50. Томашевич, 5. Малембана, 6. Езе, 20. Петрович, 34. Витанов, 14. Д. Илиев, 9. Карагарен, 7. Цветанов, 12. Ожболт, 77. Аралица