36 са новите доказани случая, от тях на болнично лечение са 15. Вчера са били изледвани 1094 проби с PCR.  Активните области с коронавирус са 9, а общият брой на заразените у нас са 2211. Активните случаи са 1505, пише Dnes.bg.

От вчера имаме десет нови случаия в София и засега в София и областта има най-много случаи - 931. В болниците в столицата са 169 пациенти, като 30 са в интензивни отделения. Това каза проф. Кантарджиев от Националния оперативен щаб От тях са активни

По думите му, лабораториите работят денонощно втори месец и половина. "Ние сме единствената страна в Европа, която на 24 часа дава резултати от PCR изследвания.

Заразените за деня са 36 души - 18 са жени и 18 са мъже. Децата са около 6% от заболелите. Тревожно е, че при медицинския персонал има 240 заразени, което е 11% от заболяваемостта. Излекувани са 26% - 598 души, като само вчера са били изписани 25.

"В последните месеци се натрупа опит, че и леко да се изкара заболяването, много дълго човек остава вирусоносител. Именно затова в страната ни, за разлика от доста други страни, ние изследваме след свършване на срока  на лечение болните и ги освобождаваме от карантина само, ако не са вирусоотделители. Благодарение на малкия брой случаи, у нас това може да се прави.", отбеляза проф. Кантарджиев.

Смъртните случаи у нас са 108, като вчера са загубили живота си трима души. Един мъж в "Пирогов" с исхемична болест на сърцето, инфаркт и хипертония, 66 годишна жена също от "Пирогов" с перитонит, сърдечна недостатъчност. И в Ямбол почина 31-годишен мъж с диабет. Приет е в много тежко състояние.