Борусия Дортмунд разнебити с 4:0 Шалке при рестартирането на Първа Бундеслига и записа първа победа над "миньорите" от 2015 година насам.

Миналата пролет Шалке триумфира в Дортмунд с 4:2, а в предпоследното си гостуване измъкнаха точка след изоставане с 0:4 на почивката. Сега обаче играчите на Шалке бяха твърде плахи и логично Борусия си взе победата.

Головете за домакините набутаха Халанд (29), Герейро (45 и 63) и Азар (48). С този успех Дортмунд събра 54 точки и се доближи само на една от Байерн Мюнхен.

Баварците обаче имат мач по-малко. Шалке е в средата на класирането с 37 точки. Трябва да се отбележи, че срещата се игра пред празни трибуни, заради здравните мерки срещу пандемията от коронавирус.


Борусия Дортмунд започна активно мача и още в началото взе инициативата и натисна здраво гостите си. В 5-ата минута Халанд се измъкна от защитата на Шалке, но си поведе дълго топката и предвидливо Шуберт излезе и улови.

Отговорът на гостите бе удар на Калигури, но неточно. В следващите минути Дортмунд натисна още повече, но шут на Азар мина над вратата. Последва и намеса на ВАР за игра с ръка на защитник на Шалке, но правилно не бе отсъден наказателен удар.

В 23-ата минута Хакими стреля от фаул, но право в стената. В ответната атака Шалке изпусна да отбележи чрез Калигури. Шест минути по-късно домакините заслужено вкараха.

Тогава Брандт пусна технично към Азар, който се пусна по дясното крило и центрира остро в пеналта, където Халанд майсторски чукна топката в мрежата на Шалке за 1:0. До края на полувремето Дортмунд изцяло доминираше.

В 35-ата минута Герейро от чиста позиция стреля в аут. Малко преди края на полувремето Шуберт сгреши при изнасянето на една топка, която попадна в Брандт, който намери Герейро , а той с отсечен диагонален шут вкара за 2:0.

Второто полувреме започна с ново попадение за Дортмунд. Гостите допуснаха поредна груба грешка, което позволи на Халанд да намери Азар, който с тупалка простреля Шуберт за 3:0.

След този гол темпото на игра леко падна, като домакините правилно разиграваха в средата на терена и не даваха почти никакви шансове на плахите си гости.

Така се стигна до 63-ата минута, когато Халанд пусни хитро към Герейро, който без проблеми прати топката във вратата на Шалке за 4:0.

Това попадение окончателно реши срещата и до края двата отбора доиграваха мача. Така Дортмунд си взе заслужена победа и е само на точка от върха.

Борусия Дортмунд - Шалке 4:0

Голмайстори:

1:0 Халанд (29)
2:0 Герейро (45)
3:0 Азар (48)
4:0 Герейро (63)

Борусия Дортмунд: Бюрки, Хакими, Хумелс, Аканджи, Пишчек, Дилейни, Дауд, Герейро, Брандт, Рейна, Халанд

Шалке: Шуберт, МакКини, Настасич, Сердар, Раман, Калигури, Кени, Тодибо, Ошчипка, Харит, Сане