Футболът е най-известният спорт в България и това обяснява гордостта на българите с определени футболисти, радвали поколения. Тук можете да видите нашата класация за най-добрите български футболисти в историята на спорта.

През годините тези играчи са заслужили да бъдат в тази класация по един или друг начин. Някои от тях вече не играят на терена, но сме добавили и няколко имена, които все още имат шанс да подобрят статистиките си преди да се пенсионират.

Ето ги и нашите избраници за най-добри български футболисти на всички времена, в сътрудничество с footballwhispers.com

Георги Аспарухов
Аспарухов, известен още като “Гунди,” е играл на позицията централен нападател. Той започва професионалната си кариера през 1959, когато играе за Левски София и я завършва преждевременно през 1971, играейки пак за същия отбор. От общо 246 изиграни мача е вкарал 150 гола и през 1999 посмъртно е обявен за “Най-добрият футболист на България за ХХ век.” С негова помощ Левски печели шампионската титла три пъти и става вицешампион шест пъти, печели Купата на България три пъти и два пъти взима второто място. През 1965 взима наградите “Спортист на годината”  и “Футболист на годината,” и е  избиран за голмайстор на отборите си Левски София и Ботев Пловдив.

Христо Стоичков
Стоичков, известен още като “Камата,” е най-успешният футболист в историята на България. Той има множество успехи от началото на професионалната си кариера през осемдесетте до края през 2003. Играл е за над десет отбора, сред които и световноизвестният клуб Барселона (закупен за $4,5 милиона след изключително представяне с отбора си ЦСКА София). Там от общо 177 изиграни мача е вкарва 84 гола, които са останали в историята на клуба като едни от най-добрите. Има многобройни отличия, сред които и “Спортист на годината на България,” “Златна топка,” орден “Стара Планина” и второ място в класацията “Най-добър футболист на България за ХХ век.”

Димитър Бербатов
Бербатов е един от най-известните и успешни централни нападатели в Европа и е смятан за най-добрия български футболист за началото на 21 век. Започнал е кариерата си от ЦСКА София и е играл е световно-известни отбори, като Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Фулъм, Монако и Байер Леверкузен. Тотнъм плаща €15,7 милиона и за две години се представя забележително. Трансфера му през 2008 към Олд Трафорд е осъществен в последният момент за €38,850 милиона. През кариерата си той има изиграни 504 мача, в които е вкарал 213 гола. Получавал е “Златната обувка”  на Висшата лига и е ставал голмайстор на много първенства. Той е печелил титлата “Футболист № 1 на годината на България” рекордните осем пъти и е създател на фондацията “Димитър Бербатов,” която подпомага развитието на младите хора.

Трифон Иванов
Иванов е носител на титлата “Най-добър централен защитник в историята на България.” Той е играл за множество отбори, включително Бетис, Етър Велико Търново, ЦСКА София и други. Заедно с ЦСКА печели “Купата на България” и “Суперкупата на България” през 1989 и “Шампионската титла на България” цели три пъти. Има положителни прояви и с клуба Рапид Виена от 1994 до 1996. Благодарение на гол на Иванов България се класира за Световното първенство през 1998 година във Франция. Той решава да прекрати професионалната си кариера през 2001.

Стилиян Петров
Петров е известен още като “Стенли” или “Стан” и започва професионалната си кариера през 1995. Играл е за два български (Монтана и ЦСКА София) и два чуждестранни (Селтик и Астън Вила) отбора през професионалната си кариера и е вкарал общо 72 гола от 498 мача. Времето прекарано в Селтик, той си създава международна популярност и през 2006 отива в Астън Вила, след като приема офертата от £6,5 милиона. Три години по-късно той става капитан на отбора и през 2013 официално се оттегля от футбола. Той има рекордните 106 изиграни мача с националния отбор на България и е един от най-добрите полузащитници на България. Стилиян Петров е и най-популярният капитан на българския национален отбор по футбол. С негова помощ България печели мачове, в които е голям аутсайдер. Това прави Стилиян и любимец на хората, които залагат. В България спортните залози набират страхотна популярност онлайн и Winbet е платформа, която приема залози не само за футболни мачове, но и за разнообразни спортове. Ако Стилиян играеше все още, спокойно можем да кажем, че бихме подкрепили отбора му със залог.  
 
Ивелин Попов
Попов е известен не само с представянето си в Литекс Ловеч, но и с това, че през кариерата си главно играе за руски отбори. В момента той играе за Сочи и все още играе професионално за разлика от другите играчи, които споменахме в списъка. Той е печелил титлата “Футболист № 1 на България” три поредни години (2015-2017) и също се слави и с други отличия като две Купи на България, един път Шампион на България по футбол и една Суперкупа на България. Той играе като атакуващ полузащитник и нападател и до този момент има 66 вкарани гола през цялата си кариера.