Галерия

Легендата Димитър Бербатов даде пресконференция преди утрешния конгрес на БФС. Той и екипът му се явяват основни конкуренти на настоящето ръководството, начело с Борислав Михайлов. В последните дни обстановката е много нажежена и продължава да е такава след думите на бившия голмайстор на английската Висша лига с екипа на Манчестър Юнайтед.

Той обвини златното поколение от САЩ'94 в лъжа, че нямат изготвена програма и добави, че след толкова скандали, е редно да оттеглят кандидатурата си. Бербатов визираше разкритията на Bird.bg за изчезнали 2 милиона евро при построяването на базата в Бояна.

Ето какво каза той:

"Целта на пресконференцията е следната. Сметнах за напълно нормално да се появим пред всички медии. Най-вече защото Стилиян и Мартин са тук. Можете да задавате въпроси към и към тях. Целта ни също така е да покажем още един път програмата, която имаме. Това го направихме още на първата пресконференция. Учудващо за нас е как все още има специалисти, които казват, че не са видели програма. Единственото, което знаем за Конгреса, е, че ще има интегрална бюлетина. Не знаем кои ще са делегатите, дали ще бъдем допуснати в залата, както и вие дали ще бъдете допуснати. Ще има две различни охранителни фирми – една вътре и една отвън. Защо е тази вътре? Ние ще се бием ли? Също така излезлите документи за парите от УЕФА. Вие виждате за какво става въпрос с тези разкрития и откъде са тръгнали. Най-нормалното би било един човек да оттегли кандидатурата си за президент на БФС. Ние не плюем, а показваме истината. Ако все още някой говори, че нямаме програма за развитие, е зверско лицемерие и мързел".

"Изпълкомът ни е готов, разбира се. Това беше доста интересен процес на подбор на хората, които според нас заслужават да бъдат в Изпълкома. Разбира се, без президенти на футболни отбори. Тримата с Мартин и Стилиян ще бъдем в Изпълкома. Другите хора ще станат ясни, като спечелим. Волята е на клубовете. Всеки кандидат за президент си изготвя свой Изпълком, оттам клубовете имат право да издигат свой човек. Напълно съм наясно какво се случва, като дойде Конгрес. Подхвърлят им се трохи и им се казва - елате и гласувайте. Парите, които има в БФС, могат да се дават на клубовете. Говорил съм си с Христо Христов, говорил съм с Георги Захариев. Предложенията на Захариев са напълно изпълними. С други кандидати не съм говорил. Не сме разговаряли изобщо за балотаж. Ние знаем за какво се борим. В случая не мога да поставям под съмнение дали ще спечелим, ако Конгресът е честен. Ако загубим, за което не мислим, пътищата са много. Ние обаче мислим само за победа. Избори са и идват клубовете, в които е властта. Ако те преценят, че сме достойни за това да ги представляваме, чудесно. Опитваме се да преборим интригантството и неспортсменството. Програмата ни е в процес да обработка и на добавяне. Никой не вярваше, че ще стигнем дотук. Това обаче е подценяване". 

"Случката с охраната в Бояна? Видеото е отпреди две години или три. Децата ми имаха тренировка горе на базата и едното не чувстваше добре. Човекът не поиска да ме допусне и реагирах малко по-бурно. Реакцията ми не беше правилна. Можеше да подходя малко по-различно. Приех нещата по-лично. Обиколихме страната, срещнахме се с отборите, показахме програмата ни. Сега те трябва да гласуват по съвест. Ако процесът бъде честен и няма натиск върху тях. Ако всичко е честно и прозрачност, легитимността ще бъде пълна. На самия Конгрес ще стане ясно кой ни е подкрепил. Всеки знае за какво се борим. Бях тотално откровен пред всички. Това е, защото искаме нещата да се случват както трябва. Клубовете без страх трябва да гласуват по съвест. Каквото и да се случи на Конгрес, няма от какво да се срамуваме. Вървим с високо вдигнати глави. Може и националния отбор да се натоварва от всичко това, което е случва".