Галерия

Извънредният конгрес на Българския футболен съюз ще се проведе днес от 10:00 часа в зала 1 на Националния дворец на културата. На конгреса ще бъде избрано ръководството на централата, което ще управлява българския футбол в следващите четири години.

До свикването на извънреден конгрес се стигна, след като кандидат-президентът Димитър Бербатов и неговият екип събраха подписка с желанието на повече от една трета от клубовете в системата на БФС, които искат провеждането на такъв конгрес. Първоначално Изпълнителният комитет на настоящото ръководство на БФС отхвърли подписката като невалидна, но след това Софийски градски съд реши, че тя е правомерна и свика провеждането на конгрес на 12 октомври. От Изпълкома на БФС се съобразиха с това решение, едва след като на два пъти неуспешно се опитаха да го оспорят в съда, но същевременно с това свикаха и провеждането на редовен конгрес на 18 март 2022 година.

Основните конкуренти за президентския пост в БФС са настоящият президент Борислав Михайлов и рекордьорът по голове за националния отбор Димитър Бербатов. Михайлов е начело на българския футбол от 2005-а година насам, като вече изкара четири мандата като президент на родната централа, макар че за година и половина от настоящия си мандат бе в оставка, преди изненадващо да я оттегли в края на април тази година. От своя страна Бербатов, в чийто екип са бившите му съотборници в националния отбор Стилиян Петров и Мартин Петров, както и настоящият член на Изпълкома Петър Величков, проведе активна кампания в последните месеци, в която обиколи България, за да се срещне с почти всички клубове, които са членове на БФС.

На извънредния конгрес на БФС кандидати за президентския пост са още Христо Порточанов, Христо Христов, Ивайло Дражев и Георги Захариев. На свое заседание миналата седмица Изпълкомът на БФС определи правилата за провеждане на конгреса, като стана ясно, че право на глас ще имат общо 508 клуба от цялата страна. Именно представителите на тези 508 клуба ще определят кой ще е следващият президент на БФС, както и новите членове на Изпълкома. Гласуването ще се осъществи с интегрална бюлетина. /БГНЕС