Адвокат Радостин Василев, който има дългогодишен опит в спортните и футболни правни казуси, беше категоричен, че според него Агенцията по вписванията ще откаже да впише решенията от проведения извънреден конгрес на БФС. Причината е, че не е бил проведен втори тур за избор на президент на централата.

Борислав Михайлов беше избран с 241 гласа, а Димитър Бербатов получи 230. В началото на заседанието бяха обявени 483 делегати в зала 1 на НДК, но 480 гласуваха за президент на БФС. Представителите на Димитър Бербатов обявиха, че според тях е трябвало да има проведен балотаж, защото в този случай 242 гласа са 50%+1.

„Смятам, че първото нещо, което ще се случи, е Агенцията по вписванията ще откаже да впише избора на президент. Сега вече, дали ще атакуват в съда, е въпрос на г-н Бербатов и неговите адвокати“, каза Радостин Василев пред БНТ.

Адвокатът смята, че в съда този конгрес може да бъде оспорен точно поради тази причина, която се счита за неспазване на Устава на БФС. „Не сме стигнали до съд все още, но предвид хипотезата, пред която сме изправени, можем да считаме, че тези гласове, които има Борислав Михайлов, не са му стигали да бъде избран за президент още на първи тур. Т.е. там е трябвало да има балотаж, поради това, че кворумът, който има отношение за мнозинствата е този, който е събран в началото на регистрацията, тъй като водещият на заседанието не е направил проверка на кворума преди гласуването за президент“, сподели Радостин Василев.

Адвокатът обясни, че ако водещият на заседанието Камен Костадинов не е направил проверка на кворума точно преди самото гласуване 50%+1 правят точно 242 гласа, заради първоначално обявените 483 делегати.

"Ако имаше проверка на кворума непосредствено преди гласуването и тя показваше 480 делегати, а не 483, тогава щеше да стигат 241 гласа. Доколкото разбрах от някои делегати водещият Камен Костадинов много е бързал, а може би от незнание. Не знам", добави Радостин Василев.

Според адвоката всичко зависи вече от тези лица, които ще оспорват. „Разбрах, че има и клубове, които не са допуснати да влязат в залата, има и административно въобще не допуснати, поради документи, които не отговарят на изискванията, всеки от тях има право да жали този конгрес. Не знам как ще се развият, но предполагам, че ще се стигне до нов конгрес. Дали той ще е преди или след този, който е обявен, не мога да предположа, но хаосът там го създава това ръководство на българския футбол, което от 12 години буквално ликвидира българския футбол.“

Адвокат Радостин Василев насочи вниманието и към избирането на членовете на новия Изпълнителен комитет на БФС. „Трябва да се провери, дали е проверяван кворум при избора на Изпълком. Защото може да се окаже така, че да изберат Димитър Бербатов при следващ избор, а той да управлява с този избран Изпълком от кози конгрес“, каза още Василев.

Снимка: Lap.bg