Хегемонът в българския шампионат Лудогорец приключи участието си в евротурнирите, след като загуби с минималното 0:1  при гостуването си на Цървена звезда. Разградчани ще завършат на последно място в група „F“ на Лига Европа. Кръг преди края на надпреварата в груповата фаза те нямат шансове да продължат в елиминационната фаза на турнира, както и да се класират на третата позиция, която позволява „прехвърляне“ в Лигата на конференциите напролет.

Успехът за звездашите донесе Мирко Иванич. Сърбите удариха с 1:0 Лудогорец и в България.

Родният шампион остана на последното място в групата с актив от 1 точка, докато Цървена звезда е на върха с 10 точки. В другия двубой Мидтиланд победи с 3:2 Брага. Трите отбора ще определят кои два от тях ще продължат напред в Лига Европа и кой ще се премести в Лигата на конференциите.

Лудогорец излезе на стадион „Райко Митич“ с доста осакатен състав. Изненадващо треньорът Станислав Генчев направи и вратарска рокада. Под рамката застана Серджио Падт, който зае мястото на Кристиян Кахлина. Атаката на разградчани водеше Сотириу, а по крилата оперираха Десподов и Чибота.

Звездашите се хвърлиха в атака веднага след първия съдийски сигнал. Защитникът Страхиня Еракович засече топката с глава след корнер в 3-ата минута, но неточно в аут. Българският шампион успя да удържи първоначалния натиск на  домакините и отговори с удар в аут на Сотириу в 8-ата минута.

Двубоят продължи двуостро, като и двата отбора търсеха попадението, но без излишен риск. Сърбите и родният шампион сякаш не искаха да тръгнат по-смело в атака.

Мавис Чибота напредна по левия фланг в 18-ата минута, но диагоналният му шут профуча високо над целта. Разградчани осъществиха страхотна атака в 29-ата минута, когато топката стигна до Доминик Янков, който затрудни максимално Милан Борян, а след това се оказа, че Сотириу е бил положение на засада.

В последните минути на първото полувреме пред домакините се откриха няколко възможности да открият резултата. Първо Мирко Иванич затрудни максимално Падт, а след това Канга би в аут. Най-чистото положение за Цървена звезда дойде в добавено време, когато  Катай изведе Иванич, който с диагоналет шут отблизо оплете топката в мрежата, но от външната й страна.

Сърбите натисната отново след почивката . Серджио Падт изби в корнер удар на Павков в 54-ата минута. Мирко Иванич откри резултата в 57-ата минута. Той се възползва от недобре изчистена топка от Иконо, след което със страхотен параболичен удар матира стража на българите – 1:0.

Окрилените домакините заиграха по-спокойно и в следващите минути пропиляха няколко изгодни положения за удвояване на преднината си. Павков и Канга не успяха да поразят целта. Мирко Иванич от дъгата на пеналта пробва да вкара втори гол в 72-ата минута, но този път Падт го разколеба със чудесно спасяване. В 85-ата минута той отново не успя прати топката в мрежата на разградчани.

До края футболистите на Лудогорец нямаха сили да стигнат поне до равенство.

ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА – ЛУДОГОРЕЦ 1:0

Голмайстори: 1:0 Мирко Иванич (57)

ЦЪРВЕНА ЗВЕЗДА:  Борян, Гаич, Еракович, Драгович, Панков,  Срнич, Петрович, Канга, Катай, Иванич, Павков

ЛУДОГОРЕЦ: Падт, Пинас, Терзиев, Пластун, Икоко,  Баджи, Гонсалвеш, Десподов,  Чибота, Янков, Сотириу