Голмайстор номер 1 в националния отбор на България Димитър Бербатов бе гост в студиото на „БНТ“, където говори за битката за шефския пост в БФС. Той сподели, че подкрепя протестите на клубове, сред които и на ЦСКА, които организират палатков лагер в Бояна. Бербатов разкри, че екипът му ще бъде на базата на националите, защото така или иначе те са избрани за ново ръководство на футболната ни централа и това налага присъствието им в Бояна.

„Цял живот опитвам нещата да са по моя начин. Сега опитвам да ги правя отново по моя начин с екипа ми. Опитвам да убедя хората, че пътят, който сме поели, е правилният. Ситуацията е абсурдна, тъжна и разочароваща. Никой не печели. Решили сме да се борим с всички законови мерки. Нещата трябваше да се случат по друг начин. Има една поговорка – „Власт не се дава, власт се взима“.

„Има мнения, че футболът се развали, но те по-скоро са дали трябваше да се стига дотук и не трябваше ли да изчакаме още малко. Извадил съм си закона настрана и уставът на БФС. „Ако уставът не разпорежда друго, общото събрание е законно при присъствие на повече от половината или всички членове“.

„Уставът на БФС – Конгресът е законен, ако присъстват повече от половината делегати. При липса на Кворум Конгресът се отлага с един час по-късно на същото място, при същия дневен ред може да се проведе с колкото делегати се съберат“.

„Всичко се избра напълно законно“.

„За мен казус няма. Конгресът трябваше да се проведе. Беше насрочено Общо събрание. Трябваше да се спази законът и клубовете направиха така, че да бъде спазен. Ако има противоречиви мнения, то сигурно е, защото хората не знаят какъв е уставът, но сега им го прочетох“.

„Затова футболът крета на това ниво, а ние водим промяна със себе си. Не ми беше приятно само някои клубове да са на Конгреса. Първото нещо, което ще направим, когато сме вписани в Търговския регистър, е да свикаме нов Конгрес, на който всички клубове да могат да присъстват – честен и прозрачен Конгрес, на който да изберат кой да ги представлява“.

„Клубовете, които присъстваха, бяха онези, които успяха в срок да изпратят документите си. Това беше така, защото хаусът беше пълен по причини, които вече казах – БФС правеше всичко възможно този Конгрес да не се състои и да обърка клубовете. Звъняха ни, питаха какво трябва да направят. В малките срокове тези 76-80 клуба успяха да си подадат документите. Затова беше и такава бройката. Исках залата да е пълна“.

„Всеки отбор е в правото си да реши какво е добро за него и за българския футбол. Обяснили сме правилата на всички клубове, които са членове на БФС. Дали са успели да спазят сроковете, или не, това е техен избор. Аз не се плаша от нов Конгрес и той трябва да се състои, но да бъде честен и прозрачен. Не като предходния, при който просто се обяви победител и това е“.

„Какво казва Дисциплинарният правилник на БФС: „Той се прилага само по отношение на футболисти, клубове, служебни и длъжностни лица само по време провеждани футболни срещи. В тази дефиниция не попадат клубове на Конгрес в БФС“.

Следователно ДК няма персонална компетентност за наказва клубове при участие на Конгрес“.

„Това, което правят в момента, не е правилно. Ние сме насреща и казваме на клубовете, че имат право да обжалват. Това, което се случва, хората от БФС трябва да знаят, че с тези наказания, които се опитват да направят, си мислят, че могат да накажат клубовете, но те ги обединяват още повече. Поканени сме на протестите и разбира се, че аз ще подкрепя такова нещо. Става дума за неправомерно наказание на футболни клубове. Все повече клубове искат да изразят своето право на глас или с протест по време на мач, или с излизане на улицата. Това показва солидарността им към техните братя – клубове. Солидарността е най-важното при малките клубове. Важното е да покажат подкрепа към по-малките си братя. Дотам вече е стигнала границата, че те сами ще се организират на национален протест в София. Това достигна до нас. Подкрепяме тези протести, но не ги организираме ние. Разбира се, че ще кажа „Да“ с вас съм. Ще отидем в Бояна на палатковия лагер. Ние по принцип трябва да отидем там, защото сме избрани за ново ръководство на БФС. Мисля, че вписването ни в търговския регистър е правилното нещо, което трябва ад се случи. Изходът от цялото нещо е един обединителен Конгрес, на който да стане ясно веднъж завинаги кой е победител. Знаем, че клубовете ще бъдат върнати обратно и битката, която сме повели, не може да ме уплаши. Цялата футболна общественост е на страната на промяната“.

„Вече се чакат 16 години. Аз станах половин адвокат с тези неща, които се случват. Не мисля, че някой може да обвини мен и моя екип в липсата на търпение. Аз с инат постигнах толкова много в кариерата ми. Това сега го премествам в новото ми амплоа. Чакаме да видим какъв отговор ще получим от ФИФА и УЕФА. Искаме да видим и какво е отговорило ММС. Много пъти призовавах и ММС да се намеси, защото те дават лиценз на БФС“.

„Лицензът може да бъде отнет за грубо показване на собствения устав, както и на непредставяне на бюджет. Новият Конгрес трябва да бъде изборен и на него да присъстват всички членове“.

„Подписката, която събрахме миналата година, решението се взима за 5 дни, а сега чакаме 2 месеца“.

„Напълно нормално е министърът да бъде заинтересуван дали се спазва законът. По линията на това трябва да има някакви въпроси. Когато не представиш бюджет, министърът може да реши да не ти даде лиценз“.

„Могат да спрат първенствата, а от това футболът страда и никой не го желае. Ако нещата се спазват, тогава всички проблеми изчезват автоматично. Когато е кауза и всички знаеха какво ще се случва, разбира се, че ММС ще прояви интерес. На самия Конгрес присъстваха хора от ММС, които следяха какво се случва и си водеха бележки. Надявам се, че всичко е било записано точно и е било дадено на министъра“.

Снимка: Lap.bg