Обстоятелствата изискват да започнем нетрадиционно. Да си представим, че в 5-ата минута на стадион „Тича“ пристига информация, че ЦСКА е вкарал ранен гол на Левски. Щабовете на Черно море и Лудогорец дори да се опитат да скрият това от футболистите, от трибуните ще се постараят тези на терена да разберат своевременно. Ситуацията ще придобие драматичен характер. Колкото и да ни обясняват, че двата мача не са скачени, няма как да го повярваме.

Предисторията е такава – Черно море не бе достатъчно агресивен в плейофа срещу ЦСКА в Пазарджик, след това на „Лаута“ Илиан Илиев остави важни хора да почиват, за да са на разположение срещу Лудогорец. Тоест, както казват по телевизията – логиката сочи, че варненци ще играят на много пълни обороти срещу лилаво-електриковите, каквито са гостуващите екипи на тима от Разград. Разбира се, че спекулациите в тази, както и в обратната посока няма как да бъдат избегнати, но е ясно, че никоя истина не може да бъде такава на сто процента.

Лудогорец обяснимо е фаворит, все пак при тях ситуацията е – на всяка цена. Дори бе активирана тежката артилерия. Волен Чинков няма нужда от представяне!

Именно това с всяката цена обаче вероятно ще се окаже голямото предимство на шампионите. Показват го в последните два-три месеца и нищо не им пречи да го направят още един път. Вън от съмнение е констатацията, че тези скъпи футболисти изобщо не представляват добър отбор, но пък малко се говори за това, че същите държат на напрежение. Дори в много случаи те обичат напрежението и липсата на натиск им създава неприятности.

Зоната им на комфорт се създава именно в такива мачове като този на „Тича“ (б.а. – независимо от това, какво се случва по същото време на вечното дерби). Няколко пъти Лудогорец вкарваше късни голове, които прибавяха точки, на „Армията“ в скрития мачбол извади късмет и накрая добави майсторство и изобщо, за разлика от други водещи тимове, на шампионите напрежението им се услажда.

Част от това майсторство обаче няма да го има на „Тича“. Игор Тиаго, който вкара повечето късни и важни голове тази пролет, е наказан и Ивайло Петев трябва малко да се поразрови в папката с идеи. Илиан Илиев като майстор на тактическите хитрини вероятно ще се погрижи да ограничи влиянието на Кирил Десподов, който притежава друг голям дял от майсторството на Лудогорец. Ювелирният подавач не бива да си разиграва коня на „Тича“ и моряците трябва да покажат, че умеят да се нагаждат по специфичните особености на всеки противник. Без Тиаго гостите може би ще подходят доста по-различно, а и няма как да не бъдат надъхани и тактически, и психологически от треньора.

Самият Илиан Илиев напоследък е особено откровен и дори нещо повече, когато коментира всичко около Лудогорец. Дали ще сервира порция съмнения относно феърплея на някой мач на орлите или по-скоро съдийския фактор, но треньорът на Черно не пропуска тази тема. От там и публиката на варненци не е добре настроена към съперника. Ясно е, че домакините ще изкарат най-доброто на „Тича“ и като изпълнители, и като нагласа, и като идеи.

Илиан Илиев няма проблеми с контузени и наказани играчи. Капитанът Даниел Димов, който не бе в оптимално физическо състояние, е готов за игра. С него е свързана и една от дилемите – дали той или Стефан Велев да е до Васил Панайотов в халфовата линия. На вратата ще е Дюлгеров, а пред него Попов, Атанасов, Дробаров и Александър Василев. Играта ще връзва Сула, по крилата ще нападат Фернандес и Пашеко, а на върха на атаката ще е Атанас Илиев.

На Ивайло Петев и щабът му им пари под столовете. Треньорският щаб така и не реши проблема с десния бек – Пипа бе задраскан, а вместо него там бяха въртени Текпетей, Георги Терзиев и Спас Делев. Първият се завръща в групата след наказание, но може и да е резерва с оглед на очакван трансфер. Делев ще бъде в нападение, затова и може отново Терзиев да застане на фланга на отбраната. В халфовата линия ще е Пьотровски, а Матиас Тисера ще бъде заместник на Тиаго в предни позиции.

Желю Станков, "Тема:Спорт"