Берое (Стара Загора) запази мястото си в Първа лига на българския футбол и за сезон 2022/23, след като победи с 1:0 Спортист (Своге). Единственото попадение в мача вкара Уерди Мара в 35-ата минута.

Допълнителният плейофен мач противопостави 14-ия отбор в елита от отиващия си сезон Берое и Спортист (Своге), който се нареди на 5-о място във Втора лига. Предвид участието на ЦСКА 1948 II и Лудогорец II, свогенци се оказаха трети отбор от имащите право на изкачване и това ги прати в днешния мач.

Така "зелените" от Стара Загора остава член на българския футболен елит за 14-и пореден сезон, след като не е изпадал от 2009-а година насам.


Двата отбора започнаха в доста ниско темпо и до 25-ата минута нямаше нито един удар в очертанията на вратите. Пет минути след това Георги Николов стреля след пролив и пас на Борис Димитров, но Гошев изби топката.

В 35-ата минута беройци поведоха в резултата чрез албанския си нападател Уерди Мара, който завърши в мрежата меле в наказателното поле. Симеон Мечев центрира от свободен удар, топката попадна у Божидар Пенчев, който шокиращо не успя да вкара от 10-ина метра. Избитата от вратаря Мартин Величков топка попадна у Уерди Мара, който я вкара с диагонален удар над главата на вратаря на Своге за 1:0.

В 60-ата минута Спортист (Своге) пропусна много сериозна възможност да изравни. След центриране от ляво Илия Русинов свали топката в наказателното поле, тя попадна на главата на Георги Николов, който изненадващо стреля много слабо и вратарят на старозагорци улови топката.

Свогенци продължиха да опитват атаки, но безрезултатно. Илия Русинов проби от дясно и можеше да нанесе по-силен удар от 10-ия метър, но изпрати топката крайно неточно в аут. В 79-ата минута Спортист (Своге) отново беше близо до гола, след като Павлин Чиликов скочи най-високо и с глава засече центриране на Илия Русинов. Вратарят Гошев обаче извади топката над гредата и спаси преднината на Берое.

В 90-ата минута Спортист Своге най-после вкара гол чрез Георги Николов, който вкара гол с глава. Свогенци направиха чудесна атака от дясно, Илия Русинов проби и върна топката назад. Богдан Костов центрира, но след преглед на ситуацията със системата за видеоповторения (ВАР) съдията отмени попадението, присъждайки фаул на Николов при търсенето на позиция срещу Макс Челич.