В неделя предстои да падне последната голяма въпросителна в родния футбол. Левски и Арда Кърджали ще излязат на стадион „Георги Аспарухов“, за да решат кой ще спечели последната квота за участие в Лигата на Конференциите.

SportLive.bg потърси легендарния нападател на Левски Петър Курдов за интервю преди баража за Европа. Той сподели мнението си и за последното „Вечно дерби“ между „сините и ЦСКА, загубено с 0:2 от селекцията на Елин Топузаков.

- Г-н Курдов, предстои най-важният мач на Левски за сезона. Смятате ли, че тимът на Елин Топузаков няма да позволи да се стигне до сензация на „Герена“?

- То бива да не могат да бият и на „Герена“. Ако не го сторят, направо да си хващат пътя, за да не ги изкарат хората по бели гащи.

Сега вече по-сериозно. Победата в този бараж ще бъде плюс за нашия отбор. Все пак мачът е на „Герена“ и това ще бъде една добра предпоставка за успешен край на шампионата. Надявам се всичко да бъде както трябва. Макар че, ако играят както срещу ЦСКА, не знам как ще спечелят.

- Какво е мнението Ви за поражението от ЦСКА в последния кръг от плейофите. Толкова ли трагично игра Левски във „Вечното дерби“?

- Демонстрираха една изключително посредствена игра. Безидейна най-вече.

- На какво я отдавате? Дали пък случайно не се „пазеха“ за баража за Европа, макар че във „Вечно дерби“ това е изключено да се случи?

- Какво пазене? Аз направо не знам как да отговарям на подобни въпроси. То е дерби, защото се чака поне няколко месеца, за да излезеш и да покажеш на какво си способен. Аз и друг път съм го казвал. Мачове с Кърджали, Ботев Враца и т.н никой не ги помни. Спомените остават от тези дербита, в които стадионът е пълен.

Не знам какво да кажа. Там в момента всичко е както имаше в една песен: „Замириса на море…“. Повечето са ваканционно настроени вече. Това е едно от нещата, които водят до подобна безидейна игра.

- Какво ще се случи, ако наистина им е замирисало на море преди баража?

- Мисля, че ще им замирише вратът на гума, ако загубят мача. Направо хората ще навлязат и на терена.

- Превъзхожда ли Левски чисто спортно-технически отбора на Арда или единственото предимство ще е, че срещата ще е на „Герена“?

- Ако ги съпоставя, мога да кажа, че тимът на Левски е с една идея по-добър. За отбора от Кърджали това ще е мачът на живота. Всичко може да се очаква. Особено след тези глупави и детински грешки, които направи нашият вратар. Това се вижда рядко по терените.

Първата грешка някак може да му се прости, но втората не ми я побира акъла.

- Възможно ли е тези грешки да му костват мястото под рамката за баража?

- Кой ще влезе? Освен Наско Сираков или Илиана Раева да влезнат на вратата. Шегувам се, разбира се.

Единственият вратар е Николай Михайлов. Няма кой друг да застане под рамката. Но Николай го закотвиха тотално на пейката. Според мен той можеше да стои по-добре от този малкия.

- Визирате конкретно за дербито с ЦСКА или като цяло?

- Говоря за последния мач с ЦСКА. Цял живот съм във футбола. Просто не знам. Такива грешки в подобен мач… Не са приемливи и се помнят.

- Как ще коментирате ситуацията около датата за провеждане на самия бараж, защото се стигна до сериозна драма, касаеща отбора на Арда?

- Изтеглиха го по една-единствена причина. Тя е, че има напрежение в държавата и ще има някакви стачки. Обясниха го, че се прави, за да не ескалират нещата покрай въпросните протести.

- От Арда обаче се заканиха да пишат жалба и до ФИФА. Проблемът е, че в състава им има футболисти, които няма да могат да играят в неделя, защото договорите им изтичат предния ден.

- Ако се погледне от двете гледни точки, всеки има някакво право. В крайна сметка това е последен мач. Всеки търси под вола теле.

Онзи ден и Топузаков се оправдаваше за младите, които играха в Разград. Там защо излязохме без 7-8 човека?

- Вие как си го обяснявате?

- Ако кажа каквото трябва да кажа, пак ще си навлека неприятности.