Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде обширно интервю пред колегите от „Спортал“ в турския курорт Сиде, където лагеруват "белите". Босът на най-стария столичен клуб говори по различни актуални теми от родния футбол.

"Очаквам отборът на Славия да е по-добър през пролетта. Да, не обичам да говоря за цели, за тази година аз провалих целите. Хосе Мария Бакеро? Той е много голям човек и много голям треньор, но просто неговият стил и работа не подхождаше на нашия отбор. Нашите футболисти години наред са играли по един начин, той се опита да промени системата, но това не можеше да стане за 10-15 дни. Затова се натрупаха негативни резултати. Здравословното състояние на съпругата му беше тежко и той предпочете да се прибере в Испания, разделихме се като приятели. Уважавам го безкрайно много.

Загорчич знае силните и слабите страни на всеки един наш футболист, успява да изстиска максимума от момчетата. Имаме минимум пет много талантливи деца - Мартин Георгиев, Чунг, Кристиян, Роби и Мартин Сораков. Светльо Вуцов има много качества. Ако попадне в добър отбор, ще отиде много нагоре. Светльо трябва да излезе от България", заяви босът на Славия.

"През 2021 година, когато завърши Конгресът, лицето Димитър Бербатов излезе пред всички и каза: "Благодарим! Всичко беше много честно, много точно". След това започнаха спекулациите. Казвам ви честно, че ако имаше някакви не съвсем честни и коректни неща, те не бяха от страна на Борислав Михайлов, а от тяхна страна - затваряха се в тоалетните на НДК. Те затова дават зор там да е и новият Конгрес, защото има къде да си правят ундурмите. Къде точно в "Маринела" могат да стават такива неща - на рецепцията ли, в нощния бар ли? Къде точно, защото не се сещам.

Конгрес ще има и съм убеден, че ще бъде честен - от наша страна, не мога да твърдя от тяхна страна. Според мен Конгресът трябва да бъде публичен, в присъствието на журналисти, в прозрачни урни - всичко да се вижда. Може да бъде и с явно гласуване, ако искат, няма никакъв проблем. 100% ще има Конгрес, не може да няма", продължи Стефанов.

"От кандидатите, които до момента са се обявили, единствено Христо Крушарски има понятие от управление на футболен клуб, от издръжка и т.н. Манол Иванов го знам като бизнесмен, който обича спорта. Лично нямам контакт с него, но той също би бил добър кандидат, защото се е занимавал с бизнес, знае как се изкарват пари. Нямам нищо против другото момче, той е видял от мен само добро. Но той е неблагодарен, той не може да изкара пет лева. Някой от вас да е почерпил едно кафе? Няма нужда да ми отговаряте. Не трябва да седиш на въздушна възглавница и да гледаш тези, които идват след теб отгоре. "Аз не мога да бъда вицепрезидент, аз съм дошъл да управлявам" - имаш си "Бентли", управлявай го, няма лошо. Ти какво си управлявал досега? Нищо. На седмица у нас има по 500-600 мача, окръжни групи и всичко останало.

Първо, мога да ви кажа, че Бербатов не искат да го видят в УЕФА - говорил е едни глупости, както и да е. Второ, президентът на Футболния съюз трябва да бъде в контакт с министерство, с парламента, с управляващите, с кметовете, с областните управители, той трябва да бъде парламентьор и обединител. Иляз Алиев? Ако Бербатов стане президент, защо да не взема името на Джери. Приятел ми е. На него му дадоха името Илиян Алдев, аз защо да не стана Иляз Алиев. Кокала е казал, че ще дойде с мен да си сменям името, но най-добре да си гледа собствената паничка. Да не ми отваря устата, защото е по-лоша от неговата. Не ме е страх дали ще стана Иляз Алиев, а от това, че може да дойде човек, който ще обърка всичко в българския футбол. Тотално всичко.

Срещал съм се с него и Стилиян. За Стилиян - no comment. Стилиян ще бъде в Бирмингам, той ще бъде тук, по видеовръзка ще намерят спонсори - "Кока Кола", "Пепси". Абе ей, аланкоолу! Съжалявам, че ви казвам тия неща, давам му и на него акъл, но ако президентът на БФС не е на "ти" с властимащите - с министъра на финансите, с премиера, с парламента, ако нямаш добри позиции в различните партийни структури, нямаш никакъв шанс.

В нашата държава всичко е сбъркано. В Сърбия строят пети стадион - без Европейска общност, без субсидии. Унгария е в космоса, срещу нас да тичат, не можем да ги стигнем. Ние нямаме Национален стадион, държавата не може да отдели 100 милиона да направи един държавен стадион - срамота! В Гърция дават 1,5 милиона евро на отбор само за влизането му в Първа лига. Отделно от телевизионни права 4-5 милиона. При нас има клубове, които не са виждали 5-6 милиона евро написани на хартия. Без държавата да погледне с добро око, не Бербатов, а Лео Меси да го турят президент, това ще е положението.

Президентът на Футболния съюз трябва да помага с контактите си, с връзките си, с интелекта си. Когато вдигне телефона и поиска финансовият министър да го приеме, да не му откажат. Не трябва да е надут пуяк. Трябва да може да бъде приет от всеки и да извлече максимума за българския спорт. И да е добре приет във ФИФА и УЕФА, да няма затворени врати за него. Такъв човек ни трябва - тогава няма да стана Иляз Алиев, а ще си остана Венцеслав Стефанов. С какво точно ме е предал Боби Михайлов? Не е коректно да говоря. Това са си неща между нас и ще си останат между нас. Не искам да коментирам", каза още бизнесменът.

"Борбата за титлата ли? Тя е решена. Е, Лудогорец ще е шампион безапелационно. Илиан Илиев го каза, той е здраво стъпил на земята. Той знае, че неговият отбор, както повечето в нашето първенство, имат лимит, който не може да надскочат. Лудогорец има толкова дълга скамейка и такива футболисти, които когато започнат да играят и когато са нахъсани, няма отбор в България, който може да ги победи.

Много е хубаво, ако ЦСКА и Левски оправят стадионите си, но основаването на дружество за построяване на стадион нищо не значи. Това е като да направиш комисия за разследване - никога няма щастлив край. За това нещо трябват пари. Левски първо да си оправят борчовете, пък после да си оправят стадиона. Бутнаха един сектор, оставиха го без козирка. Не им желая лошото, но тичат пред вятъра. Не виждам никой от ръководителите в Левски, освен техния спонсор, който да дава пари за клуба. Всичко друго е консуматор: 15-20 човека директори, в един момент парите ги няма. В Славия трима души се занимаваме - аз, Веско и секретарката, другото са треньори. За какво ти да е имаш директор на въздушните имоти?! Накрая нищо. Нивата не иска молитва, иска мотика, както казваше баба ми", заяви още шефът на "белите".

"Гриша лъже за Изпълкома с решението за юношите. Лъже! Той не е присъствал там. Единствените хора, които подкрепиха това предложение бяхме Наско Сираков, Данчо Лечков, Емо Костадинов и аз. Ние четиримата искахме това нещо да се случи. След това Боби Михайлов под натиск на Гришата и Домусчиев смениха да не са двама, а един. Беше за двама предложението, не за трима. Почнаха да правят маймунджълъци - пусне го пет минути, после го извади.

След това предложих друг вариант - клубовете, които пускат млади футболисти да бъдат поощрявани. Примерно 500 или 1000 лева за млад футболист, за да се дава шанс за израстването на футболистите, а тези клубове да събират някакви средства. Как можеш да имаш национален отбор, когато на един мач на ЦСКА чух "Напред, армейци", а вътре имаше един българин. Откъде бяха тези армейци - от Бряг на слоновата кост или от Швеция? Смешно. ЦСКА, Левски, Ботев, Славия, Локомотив, Черно море, Етър, в силния период на Етър, са давали кадри за националните отбори на България", продължи Стефанов.

"Илиан Илиев е куче, той няма да се огъне и да се поддаде - вземи този, вземи онзи в националния отбор. Дано не бърка в избора си, но той няма кой знае каква възможност да избира. Имаме много кадърни млади футболисти, на които не е давано достатъчно шанс в клубовете и те нямат достатъчно минути на терена", сподели още босът на най-стария софийски тим.

"Спирането на парите от бетинг компаниите обрича аматьорския футбол на гибел. И без това парите в българския футбол са нищожни! Телевизията предава всички мачове от българското първенство - имам точна информация, че по време на българските мачове гледаемостта е 75%. При един милион клиенти, това значи 15-20 милиона на месец - над 200 милиона на година. А в българския футбол влизат 8 милиона - къде е Ямбол, къде е Стамбул. Виждате колко отбора в "А" група в момента са на ръба да хвърлят кърпата. Знам лично от собственика на efbet, че той спира финансирането в спорта, а той мисля, че финансира с доста милиони. Това говори, че другите компании и те ще спрат - ако не окончателно, то ще намалят чувствително. И с право.

Държавата да отдели от тези средства, които сега ще прибере от бетинг компаниите! Да отделят 20-30 милиона, които да бъдат дадени за спорта. Не само за футбола. За спорта никъде няма пари. В министерството на спорта парите няма да стигнат само за екипировката в детско-юношеските школи. Нещата не стоят добре. Хората в държавата да погледнат с добро око на спорта", добави още Венцеслав Стефанов.