Левски е на път да счупи рекорда по приходи от продажба на свои футболисти само за един трансферен прозорец. При очакваното преминаване на бразилеца Уелтън в японския Гамба Осака, в касата на "Герена" ще влязат близо 12 милиона лева.

Такъв финансов удар "сините" не са правили дори в най-силния си период - след четвъртфинала в Лига Европа и влизането в групите на Шампионската лига през 2006 година!

До момента Левски е взел точно 5 600 000 лева от продажбите на Роналдо, Дарлан и Петрис. Първият отиде в руския Ростов за 2 милиона евро, а Петрис бе продаден на Шарлероа за 200 000 лева. Безспорно най-удачната сделка бе за халфа Дарлан, който дойде на "Герена" за нула лева, а премина в китайския Ухан за 1 200 000 лева.

Другата седмица се очаква да бъде финализирана сделката и за най-голямата звезда на тима - Уелтън. Неговата цена е около 6 милиона лева и от "Герена" вече признаха, че офертата на японците е напълно приемлива.

За сравнение с периода 2006-2008 година, когато Левски игра много силно в Европа и доминираше в България, бяха продадени доста повече футболисти, но за далеч по-малко пари. Най-скъпи тогава се оказаха Валери Домовчийски и Ричард Еромоигбе. Двамата бяха продадени съответно на немския Херта и руския Химки за по 1 милион евро.

Останалите звезди на Левски - Телкийски, Топузаков, Йовов и Бардон отпътуваха за Израел и Кипър за много по-скромните 150 000 евро. Към тях трябва да прибавим и Екундайо Джайеоба, който бе харизан за 100 000 евро на израелски отбор.

В интерес на истината, трябва да признаем, че изброените футболисти от състава на Станимир Стоилов тогава, вече бяха преминали зенита си и трансферите им за по-малки суми бе по-скоро жест към тях, заради заслугите им към отбора.

През тази зима Левски, освен че продава играчи за над 10 милиона лева, практически не е дал пари за нови футболисти. На "Герена" дойдоха трима футболисти - Фернандес, Фабио Лима и Охене. Само за последния са платени едва 30 хиляди евро на закъсалия Хебър, пише "Мач Телеграф".