ЦСКА разби с 3:0 Ботев Враца в първия си домакински мач на Националния стадион „Васил Левски“ след напускането на „Българска армия“, който ще бъде изграден отново. Повторен официален дебют с „червената“ фланелка в този двубой направи и завърналият се в отбора Фернандо Каранга.

Кръвно свързаният с ЦСКА – Александър Станков, се съгласи да даде интервю пред Gol.bg, в което анализира представянето на армейците при подновяването на родната Първа лига. 59-годишният специалист, който е бил 3 пъти старши треньор на ЦСКА, изрази мнението си за входящите и изходящите трансфери в клуба, като не подмина и темата с неодобрението, което цари сред феновете към треньора на отбора на сърцето им – Нестор Ел Маестро.

Ето какво заяви Станков в първата част от интервюто пред медията ни:

- Г-н Станков, ЦСКА започна пролетния дял в първенството с гръмка победа, макар че се наложи над по-непретенциозен съперник като Ботев Враца. Хареса ли Ви продукцията на отбора?

- Не мога да кажа, че тази победа е гръмка. В никакъв случай не подценявам отбора на Ботев Враца, а дори ще изразя моите уважения към тях. Начинът, по който играха врачани особено през първото полувреме, беше много приятен футбол.

Между другото, ако бяха реализирали положенията си, не знам как щеше да се развие срещата. За мен ЦСКА игра много слабо в защита. Почти всяка втора атака на Ботев Враца беше чисто голово положение през първото полувреме.

- Далеч ли е ЦСКА облика, който желаете да виждате и приляга на името и традициите на клуба?

- ЦСКА вкараха красиви голове, но сякаш отборът не е тренирал за този мач. Имаха късмет, а попаденията бяха плод и на индивидуалните качества на някои футболисти. Не мога да кажа, че нещо ме впечатли в играта на ЦСКА. Нито пък да си личи, че имат някакъв по-различен стил отпреди.

Важното е, че тръгнаха с победа, защото първият мач винаги е много тегав. Цифрово успехът е изразителен, но не впечатлява игрово.

Дори пак ще подчертая, че играха безобразно в защита особено преди почивката.

- Проблемите в защита ще създадат ли сериозни ядове срещу по-сериозен съперник според Вас?

- Ако не се отстранят, естествено, че ще имат сериозни проблеми. Това важи с особена сила за лявата зона на защитата. Вижда се, че Вион не се чувства удобно на тази позиция. Много опасности дойдоха именно от тази зона.

- Очевидно трябва да се намери решение…

- Генерално в защита трябва да играят доста по-стабилно.

- Казахте, че от зоната на Вион дойдоха проблемите срещу Ботев Враца. Той играе на непривична позиция, но пък именно французинът избухна с 2 гола, как ще го коментирате?

- Да, но говорим в чисто защитен план.  Осъществиха се доста пробиви точно от неговата страна.

- Как Ви се сториха нещата в нападение?

- Имаше известни проблясъци. Забеляза се по-позитивна емоция с връщането на Каранга. Ако покаже и 80% от това, което беше, ще бъде много важен и полезен играч за ЦСКА.

Не видях да са направили чак нещо толкова впечатляващо и в атака.

- Успя ли ЦСКА да направи „шампионска селекция“ през зимата, ако мога така да се изразя?

- В  крайна сметка за мен най-позитивното е завръщането на Каранга. Другото ново попълнение Скаршем засега не ми прави сериозно впечатление. Дай Боже, Каранга да влезе колкото се може по-скоро в най-оптималната си форма. Очевидно е, че все още не е готов на 100% и няма сили да издържи цял мач.

Лошото е, че нямат много алтернативи нито в зоната на левия защитник, нито в предни позиции на мястото на Каранга. Това са проблемите, които се забелязват дори и с не толкова набито око.

- Каранга ли е футболистът, който може да поведе ЦСКА към спечелване на титлата, ако успее да разгърне потенциала си?

- Каранга, но е нужно да се оптимизират нещата и в дефанзивен план.

- ЦСКА си върна Каранга, но продаде Назон, а и Естрада напусна. Как ще се отрази раздялата с тях?

- Не е за добро раздялата тях. Просто отборът няма дълбочина в състава в предни позиции, както и креативност. Това не е много приятно. Ако се контузи Каранга, какво правим тогава?! Отново ще подчертая, че той няма и сили да изиграе цял мач на този етап. Ако го използват пълни 90 минути, а той още не е готов, е предпоставка да се контузи, не дай си Боже.

- Отчитате ли като грешка продажбата на Дюкенс Назон?

- Доколкото имам информация Назон не е искал и да остане в отбора. Търсил си е усилено нов клуб. В крайна сметка обаче щом не желае да играе в ЦСКА…

- Според Вас възможно ли е една от причините за желанието на Назон да си тръгне да е била именно завръщането на Каранга?

- Не знам. Все пак не съм в кухнята на клуба. Просто имам информация, че доста усилено си е търсил отбор. Никого не можеш да задържиш на сила. Но ЦСКА трябва да си привлече още един нападател, който да подкрепя Каранга и да е алтернатива на неговата позиция. Също така е нужно да бъде осигурен още един ляв защитник.

- По време на зимната пауза се разрази полемика „за“ и „против“ треньора Нестор Ел Маестро, т.е имаше призиви най-вече от страна на феновете за неговото освобождаване. Какво е Вашето мнение?

- Не искам да влизам в тази полемика за треньора, защото след като са се спряли на него, очевидно виждат някакъв потенциал в Нестор Ел Маестро. Винаги съм бил на мнение, че треньорът на ЦСКА трябва да бъде много силна фигура, която да вдъхва респект и да знае в какъв клуб се намира.

- Липсват ли тези качества у настоящия наставник на ЦСКА?

- Чисто спортно-технически не съм много добре запознат. Чувам добри неща за тренировъчния цикъл. Но на мен не ми е избистрен стила на ЦСКА. За мен неговият стил не приляга на клуб като ЦСКА поне засега.

- Какъв е призивът Ви към феновете на ЦСКА, защото особено те имат доста претенции към Нестор Ел Маестро и представянето на отбора под негово ръководство?

- Въпреки всичко ги призовавам да проявят търпение, да имат надежда и да вярват, че отборът може да спечели шампионската титла.

Най-голямата надежда за всички фенове, а и за мен е да започне да се изгражда новия стадион, защото той ще остане за всички поколения.  Ясно е, че е хубаво да се триумфира с титлата, но това е нашият дом.

ОЧАКВАЙТЕ  И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО СЪС АЛЕКСАНДЪР СТАНКОВ ПРЕД GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg