Футболният агент Петьо Костадинов, вече кандидат за президент на БФС след решението на Гигант (Съединение) да го номинират за Конгреса на 15-и март, представи екипа си, а също така и част от идеите, които събира в своята програма. До футболния агент, журналист и някогашен директор в ЦСКА застанаха проф. Андрей Захариев, експерт Публични финанси и местно самоуправление; адв. Николай Калистратов, експерт-финансист и юрист; ген. Борислав Сертов, експерт по сигурността; арх. Ивайло Мишев, експерт футболна инфраструктура и бази; Добри Козарев, президент на клуба от Съединение и гл. ас. Стефан Проданов, бивш състезател по футбол и д-р по икономика.

Отсъстваха по уважителни причини д-р Христо Мазнейков, експерт спортна медицина и ортопедия; Иван Аспарухов, кмет на Община Мездра, бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, както и претърпелия травма на ръката проф. Марин Гъдев, известен експерт по кондиционна подготовка във футбола и бивш състезател по лека атлетика.

"Има и други хора, които умишлено не осветляваме. Например сред нас има човек, който е на много високо ниво в бизнеса. Само ще кажа, че не е собственик на клуб. Но спецификата на работата му изисква да не бъде осветляван сега, допълни футболният агент.

"До момента не съм водил разговори с нито един клуб, защото решението не е взето отдавна, а съвсем скоро. Но от две години работим по една концепция. Някои моменти от нея вече влязоха в действие - закри се Елитната юношеска група до 19 години, възстанови се турнира на сборните отбори до 21 години на Трета лига. И миналата година се получи много добре. Но решихме, че с оглед на колизиите в българския футбол, трябва да се включим".

"Чувам някакви призиви за рестарт, за вкарване в затвора. Искам да кажа, че влизането на извънсистемни хора или на неподготвени ще детонира системата. А при детонация има осколки и никой не може да ги спре и преброи. Ние ще работим. Ще се стараем и да запазим системността. БФС не бива да бъде сриван като система. Българският футбол е устойчив данъкоплатец, каза още Петьо Костадинов.

По отношение на програмата, Костадинов постави основните акценти, които структурира в 10 точки. Няколко основни приоритета касаят детско-юношеския футбол, но също така има фокус върху устойчивостта във финансово отношение на клубовете, издигането престижа на българските рефери. В нормативната база пък е предвидена мотивационна точка за налагане на млади български таланти. Създаването на бази и терени е продължение на актуалната работа на БФС, както и проектиране и строителство на нов национален стадион.

Също така той се обърна и към демографията и заяви, че в българския футбол тя не се използва правилно. Той даде пример с националния отбор при родените през 2005-а година, които участваха на Европейското първенство в Израел за юноши до 17 години преди две лета. Там има трима роми, един виетнамец по произход, а първа резерва бил турчин.

Той добави и няколко цифри в подкрепа на твърдението си, че отборите ще имат труден селекционен избор. Тъй като половата диференциация на децата, които се раждат у нас е почти 50 на 50, то от 57 хиляди първокласници трябва да се отделят половината като момчета и оттам да се види колко деца изобщо не спортуват. А от останалите трябва да се попълва българският спорт и в частност и футбола.

"Обикалях в Смолянско, в Рудозем. Представа си нямате каква огромна група деца изпускаме. Там е потенциалът, извън тези, които събрали в основната група школи. В Сливен например процентът на раждаемост е на 14 процента и нагоре. Наскоро се радвахме на европейски шампион по вдигане на тежести от същата малцинствена група. Това е темата, която трябва да ни води. Футболните клубове ще имат все по-тежък селекционен избор", заяви още кандидатът за президент.

Попитан дали ако се откаже в хода на предизборната кампания или на самия конгрес, за кого би призовал хората да гласуват, Петьо Костадинов показа, че няма никакви подобни предпочитания.

"Няма да призовавам мои поддръжници да гласуват за друг. Всеки си има глава на раменете, а също така и не насилваме никой да гласува за нас. Ние си имаме нашите аргументи, каза още по въпроса бившият шеф в ЦСКА./БТА

Снимка: Lap.bg