Аспарух Никодимов е единственият българин, участвал на полуфинал за КЕШ и като футболист, и като треньор. Легендата на ЦСКА коментира пред „Тема Спорт“ настоящото състояние на армейците и темата с треньорския пост в Борисовата градина.

 Г-н Никодимов, каква е оценката ви за играта на ЦСКА срещу Черно море на „Тича“?

– Трагична работа. Това е всичко, което мога да кажа, и то би било достатъчно да обобщи представянето на ЦСКА. Самата игра и статистическите данни от мача показват какво е състоянието на отбора. И този отбор е в челото на класирането! Да си направим сметка за нивото на останалите и за футбола ни като цяло. Само Лудогорец уж прави нещо, но без помощта на съдиите и те не знам какво ще представляват. В Европа ги виждаме. С всички пари, които се изляха там, целите трябва да са 1/4-финал в Лига Европа или Лига на конференциите. А ето, че едвам добутват до излизане от групите и там приключват. Значи и там не се работи много правилно.

В Разград обаче се гордеят с привличането на Игор Тиаго, когото купиха за 1.3 милиона евро, а сега отива във Висшата лига за над 35. В същото време ЦСКА взе Матиас Фаетон за около 1.5 милиона евро, какво е мнението ви за неговото представяне?

– Никакво, той нищо не играе. Досега ми е като въздух под налягане. Не разбирам как се хвърлят тези милиони в днешно време. Не ги ли гледат тези футболисти, преди да ги привлекат? Преди ги оправдавахме, че взимат свободни агенти и там е трудно да уцелиш. Но  явно и с пари не става, ако нямаш добра преценка. Как този играч ще струва 1.5 милиона евро? Значи според днешните цени Христо Стоичков не трябваше да го даваме за по-малко от 100 милиона! Но трябва и много работа и от футболистите, и от треньорите. Не знам ние по-съзнателни ли бяхме, разделяхме ги на няколко групи, тренирахме ги индивидуално, само за да се развиват.

Какво мислите за работата на Нестор Ел Маестро?

– И преди съм казвал, че футболистите на ЦСКА нямат нужната класа. И тогава треньорът трябва да ги доизглади, промени, за да паснат на идеите му. Но като го гледам какво е направил досега, не виждам нищо позитивно. Не мога да дам пример за играч, който да се е развил особено в последните месеци. Даже при някои има регрес като при Хайнц, който има повече брак в отиграванията и от Фаетон. Беше звезда на отбора, но вече от доста време е свалил драстично нивото и повече пречи, отколкото помага. Лошото е, че такъв тип футболисти идват от страни, в които са живели по друг начин. А тук е по-разпусната работата и е нужен по-голям контрол. Аз знаех това, бях наложил и глоби и имаше дисциплина. Но трябва да отнемаш от собственото си време и спокойствие в името на работата. Защото ЦСКА трябва да върви. Ако искаш да постигнеш големи успехи, трябва да си многопластов.

Трябва ли да има треньорска смяна в ЦСКА?

– Да, нужна е някаква промяна. Да се вкара малко стрес в тази съблекалня. Защото в момента нищо не се случва. Поведението на сегашния треньор е като на мишка в брашно. Все едно не знае какво става. Убедил съм се, че имаме по-добри наставници. Може и да ме обвинят, че съм се вманиачил, но според мен Любо Пенев много по-добра работа ще свърши от този човек. Лошото е, че вече 8 години се повтарят едни и същи грешки и не се търси промяна в подхода. А резултати няма. Това си е половин състезателна кариера, в която ЦСКА редува второ с трето място. Кой ги брои тези класирания на „Армията“?! Не мога да го приема, след като преди половин Европа се страхуваше да се падне с ЦСКА, а сега всички искат да играят с нас.

Интервю на Мартин Костадинов, в. „Тема Спорт“