Левски започна отлично пролетния дял от шампионата в Първа лига. Хората на Николай Костов записаха три поредни победи, въпреки че пред зимния трансферен прозорец продадоха най-големите си звезди.

Бившият нападател на Левски – Петър Курдов, се съгласи да даде обширно интервю пред Gol.bg, в което коментира представянето на „сините“ след подновяването на първенството.  Трикратният шампион с Левски изрази мнението си по други теми, свързани с любимия му клуб. Той не подмина и други актуални теми около българския футбол.

Ето какво заяви Курдов в първата част от интервюто пред медията ни:

- Г-н Курдов, какво е мнението Ви за продукцията на Левски при успеха срещу Хебър Пз?

- Стана оспорван мач с хубави неща. В по-голямата част от двубоя нашият отбор имаше преимущество. Най-важното обаче липсваше през първото полувреме – визирам попадение. Може да се работи още повече в тази насока. Но си задавам и въпроса точно кой ще го изпълни.

- Разполагат ли с необходимите изпълнители, за да се коригират и подобрят по отношение на реализирането на попадения?

- Според мен ахилесовата пета на нашия отбор в момента е централният нападател. Ние нямаме такъв. Бразилецът, който се подвизава на тази позиция в момента, е всичко друго, но не и централен нападател.

- Рикардиньо ли визирате?

- Да, Рикардиньо имам предвид. Него го е страх някой да не му свали чорапите или гащите. Така че на нас ни трябва един централен нападател тип таран. Такъв футболист Левски преди винаги е имал. Необходимо е да се акцентира върху това, защото се създават немалко голови положения, което е радващо в случая.

Отборът в момента стои добре според противника, който е насреща, като в случая това беше Хебър. Тук е моментът да кажа, че откакто Любослав Пенев е стъпил там,  е изградил един стил на игра, а пазарджишките момчета се справят добре на фона на цялата криза в клуба. Стоят много добре на терена.

Победихме ги с един много красив гол в мой стил. Едно време аз много обичах да ги вкарвам от 30-35 метра. Получи се страхотно попадение, което се превърна и в разковничето на целия двубой.

- Фабио Лима вкара в два поредни мача. Какво впечатление Ви прави той и бразилецът ли изпъква най-много от новите зимни попълнения към момента?

- Дай Боже, да реализира попадения в 10 поредни мача. Няма лошо, че е вкарал в 1-2 двубоя. Има случаи в новата история на клуба за футболисти, които за цял сезон имаха по 3-4 гола. За сметка на това обаче взеха по една шапка пари, осъдиха клуба, избягаха от отбора и т.н. Тези случаи не са един или два.

Няма защо да го окачествявам, след като е вкарал в два поредни мача. Но това, което е направил към момента , на практика нищо не значи поне според мен. Дай Боже, да продължи в същия дух, което му пожелавам.

- Все пак от новопривлечените някой прави ли Ви по-силно впечатление, макар че наистина е сравнително рано за оценки?

- Не, още е рано. С риск да се повторя и да си навлека гнева на доста от хората, които не гледат запалянковски, а професионално, новодошлите с нищо не се различават от предишните. Нямаме някакъв изявен играч, за когото да кажем, че струва нещо сериозно.

Ще припомня и какво каза моят колега Емил Велев, че клубът Левски продава, а не треньорите, шефовете и т.н. Името на Левски продава футболистите. Иначе те с нищо не впечатляват тези, които ги гледат от трибуните или по телевизията.

- Ще Ви задам въпроса и по друг начин. Сега Левски по-класен ли изглежда, отколкото преди продажбата на Уелтън, Роналдо, Петрис и Дарлан?

- Помниш ли колко пъти съм ти казвал, че Левски може без всеки. Щом може без Георги Аспарухов, а да не споменавам и други имена. Левски е бил, ще го бъде и ще пребъде.

Уелтън, Муелтън беше каквото беше. Продадоха го и взеха парите, което е жизненоважно за стабилизирането на клуба, макар че има други фактори, които трябва да се намесят.

- Какво имате предвид под други фактори?

- Сега не е моментът да говоря. Хубавото е, че се чува в публичното пространството, че най-после се удари по масата и се постави въпроса за изграждането на стадиона. Да се деактува в МВР, да с даде направление. Има хора, които го стопанисват. Също така и пари, които вместо да отидат в небитието, могат да ги вложат в едно прекрасно съоръжение като „Герена“.

През последните години се вижда, че нашата публика е най-вярна от всички. Феновете на още два-три отбора също са много верни.

Ние с какво сме по-различни примерно от пловдивските отбори. Как така в Пловдив се дадоха пари, а за „Герена“ и за ЦСКА не се предоставят средства?! За Славия и Локомотив София също.

- Изненадан ли сте от добрия старт на пролетния дял от първенството, макар че мнозина очакваха, че ще има криза в Левски след продажбата на толкова много основни футболисти - тимът постигна 3 поредни победи, макар че не са срещу топ отбори?

- Рано е да се избързва с преценката. Най-малкото защото играхме срещу Благоевград, който е изпадащ отбор, а знаем какво е състоянието и на Хебър Пз. Тепърва предстоят по-сериозните тестове. В тях ще се кове желязото.

Радостното е, че побеждаваме, а това е подплатено и със сравнително добра игра. Но не е никак добре ние за цяло полувреме да нямаме нито един точен удар към вратата на съперника. Поради тази причина в началото на разговора ни казах, че ни липсва централен нападател.

ОЧАКВАЙТЕ И ДРУГИТЕ ЧАСТИ ОТ ОБШИРНОТО ИНТЕРВЮ С ПЕТЪР КУРДОВ ПРЕД GOL.BG

Автор: Илиян Радков, Gol.bg