Бившият треньор на Левски – Стойчо Стоев, даде интервю пред Gol.bg, в което коментира случващото се в клуба. 61-годишният специалист изрази мнението си за тоталната разпродажба на звезди на „Герена“.

Той сподели, че напускането на толкова много основни играчи със сигурност ще се отрази негативно върху представянето на отбора. Легендарният бивш нападател на Локомотив София не подмина и други актуални теми, свързани със „синия“ клуб.

Ето какво заяви Стоев в третата част от интервюто си пред медията ни:

- Г-н Стоев, какво е мнението Ви за случващото се в Левски и на практика голямата разпродажба, която осъществиха на „Герена“ през тази зима?

- Вижда се, че има разпродажба. Преди няколко дни стана факт и трансферът на Уелтън в Япония. Забелязва, че там се търсят свежи пари, тъй като очевидно имат крещяща нужда от финансови средства. Явно целта е да могат да оперират с тях, защото имат доста задължения.

Те трябва да се погасяват. Поради тази причина пред тях основното е да се спаси клуба.

Изглежда, че спортно-технически ще бъдат доста затруднени в представянето си, но така са си избрали.

- Целта на Левски е да се стабилизира финансово, за което до известна степен вероятно ще допринесат тези изходящи трансфери. Ще постигнат ли обаче „сините“ целта си да се класират за участие в евротурнирите след значителното отслабване на отбора поне към този момент?

- Няма да е лесно, тъй като те отпаднаха от турнира за Купата на България и им остава само първенството. Както виждате в момента трите отбора – ЦСКА, Лудогорец и Черно море имат точкова преднина, по-стабилни са, а очевидно и спортно-технически са по-добре от Левски.

Ще им бъде трудно да се класират за участие в Европа, но не и невъзможно. Пак обаче ще подчертая, че в момента явно основната цел е финансовото стабилизиране на клуба.

- Левски показа доста колебания в играта си през есента, а сега ще бъдат без доста от звездите си – Уелтън, Роналдо и Петрис бяха продадени, чака се потвърждение за трансфера на Дарлан, а се очертава Андриан Краев да не играе, като е възможно и Рикардиньо да бъде продаден. Как ще се отрази липсата на толкова много основни футболисти?

- Няма как да не се отрази. Дори и да има входящи трансфери, все пак тези футболисти трябва да се интегрират в този отбор. Невинаги става толкова бързо. Със сигурност ще имат колебания, но в Левски са го оценили за себе си.

Просто отборът спортно-технически остава на заден план. Така са решили в клуба. Да му мисли треньорът!

- От треньорска гледна точка как се работи в подобна ситуация – напускане на доста футболисти и невъзможност за привличане на играчи, за които се искат трансферни суми. За завиждане ли е на Николай Костов?

- Ще му е доста трудно, наистина! Реално може би ще прави пак нов отбор, тъй като напуснаха немалко основни футболисти през есенния полусезон. Наистина му влизам в положението. Дано да успее!

- На „Герена“ привлякоха четирима нови футболисти. Ще успеят ли да заместят достойно напусналите асове на отбора?

- Нямам наблюдения върху новопристигналите. Може би само върху Охене. Няма спор, че той поддържаше едно добро ниво. Съвсем различно е да играеш в едни отбори и в Левски, Лудогорец или ЦСКА. Там изискванията са по-различни. Ще видим дали ще успее да се приспособи. Другите нови попълнения са ми непознати.

Нямам представа дали ще успеят да заместят напусналите играчи. В началото когато дойдоха и Роналдо, и Уелтън никой нищо не знаеше за тях, но в един момент се оказаха доста качествени попълнения. Може и тези футболисти да се окажат сполучливи трансфери също като тях.

- Правилно ли е според Вас решението на шефовете на клуба за Краев, на когото няма да се разчита, защото отказа да преподпише договора си?

- Това се случва често в България. Не бих казал, че е единичен случай. Виждали сме го и в други отбори и в Лудогорец, и в ЦСКА, и т.н. За футболисти, които не искат да преподписват, решават, че в тези 6 месеца до края на договорите им няма смисъл да разчитат на тях.

Донякъде може би има и основание, защото се знае, че след половин година този играч вече няма да е на разположение на клуба. По-добре е на неговата позиция евентуално да намериш някаква алтернатива с играч, който ще бъде в отбора и след лятото.

- През есента отсъствието на Уелтън в няколко мача беше повече от осезаемо, а сега той е продаден. Може ли липсата му да се окажа фатална, ако мога така да се изразя и непреодолим проблем през пролетта?

- Със сигурност след тези продажби ще има някакъв трус. Няма как да се размине без спортно-технически трус, защото и Уелтън, и Роналдо им бяха основни футболисти на Левски. Те вършеха страшно много работа в офанзивен план.

Няма как да не им се отрази най-вече в предни позиции, тъй като те в дефанзивен план общо-взето, изключвайки Краев и Петрис, имат някаква стабилност. На този етап тях им кой да ги замести. Но в предни позиции… Нека да видим новите попълнения, които пък може да се окажат добри заместници.

Липсата на Уелтън ще се отрази най-негативно. Роналдо също изнесе някои силни мачове, но Уелтън беше футболистът, който наистина сериозно ги дърпаше напред.

- Според Вас затишие пред буря ли е ситуацията около конфронтацията между част от феновете на Левски и ръководството на клуба?

- Не искам да коментирам тази тема.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Стойчо Стоев посочи пред Gol.bg какво е най-притеснително за Лудогорец

ВИЖТЕ ОЩЕ: Стойчо Стоев изчетка Черно море пред Gol.bg и прогнозира дербито в Разград

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg