Лудогорец гостува на Сервет в първия мач от плейофите за 1/8-финалите в Лигата на конференциите. Двубоят е утре от 22 часа в Женева.

През уикенда родният хегемон си напомпа самочувствието, след като триумфира за седми път със Суперкупата на България, побеждавайки ЦСКА 1948 след изпълнение на дузпи.

Бившият треньор на „орлите“ – Стойчо Стоев, се съгласи да даде интервю пред Gol.bg преди ключовия мач на разградчани в третия по сила европейски клубен турнир. 61-годишният специалист, който изведе Лудогорец до 2 шампионски титли на България и 1/8-финал в Лига Европа, сподели своите очаквания за сблъсъка с швейцарците и направи прогноза за евентуален най-голям пробив на клуба в Европа.

Стоев изрази мнението си и за изненадващата и нетипична пасивност на шампионите на трансферния пазар най-вече по отношение на входящите трансфери.

Ето какво заяви Стоев пред медията ни в първата част от интервюто си:

- Г-н Стоев, Лудогорец започна годината със завоюване на трофея за Суперкупата на България. Какво е мнението Ви за продукцията на разградчани в мача с ЦСКА 1948 и изненада ли Ви фактът, че  се стигна до изпълнение на дузпи, макар че цяло полувреме играха с човек повече?

- Обикновено в първите мачове след прекъсване на първенството тази пауза от около два месеца се отразява на отборите. Те губят игрова практика, въпреки че играят контроли. Все пак обаче те не са като официалните двубои.

Не бих казал, че по някакъв начин съм изненадан от представянето на Лудогорец. Винаги се тръгва трудно в началото на пролетния дял.

- Заслужено ли спечелиха това отличие?

- Заслужено или незаслужено, в крайна сметка го взеха. След години не те питат дали е било заслужено, защото никой не помни, но трофеят остава във витрината на клуба.

- Лудогорец стана хегемон и рекордьор и в битките за Суперкупата…

- В последните години печелят всички отличия в България. Напоследък шампионските титли и Суперкупите наистина са им най –много. Поне за мен Суперкупата е отличие, което е за престиж, тъй като то не дава нищо – излаз в Европа и т.н. Просто един престиж за клуба, който го спечели.

- Сега на дневен ред е сблъсъкът от плейофите в Лигата на конференциите срещу Сервет. Какви са очакванията Ви за първия мач в Швейцария?

- Първо, ще отбележа, че нямам никаква представа какво представляват Сервет като отбор. Но все пак щом са достигнали до тази фаза на турнира, очевидно имат своите аргументи. Със сигурност са сериозен отбор.

Предполагам, че и двата тима ще бъдат по-внимателни в първия мач, защото има и реванш. Мисля, че по-скоро втората среща ще определи кой ще продължи напред в Лигата на конференциите.

Освен ако не се получи някакъв резултат в Женева, който да няма как да бъде заличен. Аз обаче лично се съмнявам, защото ми изглежда равностоен сблъсък.

- Ще успее ли Лудогорец в крайна сметка да преодолее тима от Женева според Вас?

- Пак ще кажа, че не съм запознат с отбора на Сервет. Според мен Лудогорец има по-големите шансове да продължи в следващата фаза на турнира. Като причина ще изтъкна фактът, че вече имат много участия в евротурнирите. Вече са събрали достатъчно опит, рутина и самочувствие. Именно това им дава повече стабилност и увереност, че ще отстранят съперника си.

Лично за мен Сервет са по-непознат отбор, въпреки че са от Швейцария. В последните години обаче нямат успехите, с които може да се похвали Лудогорец. Това е предимство.

Другото е, че Сервет не е прекъсвал мачовете, защото в швейцарското първенство паузата беше доста по-кратка. Това пък е предимството за тях, тъй като не е прекъсван игровия им ритъм.

- Възможно ли е Лудогорец да надскочи себе и да направи най-доброто си представяне в Европа точно през тази кампания?

- Този турнир е по-нов.  Без да го подценявам, но може би е с една идея по-слаб от Лига Европа. Въобще няма да коментирам за Шампионска лига.

В Лигата на конференциите има повече равностойни отбори. Доста по-малко са по-изявените клубове, които участват в надпреварата. Визирам, че няма много големи имена от Топ първенствата в Европа.

Нормално е шансовете на Лудогорец да продължи напред в такъв турнир да са по-големи.

- Може ли да се мечтае дори за полуфинал, финал…

- Е, да не се изхвърляме. Първо трябва да бъде отстранен Сервет.

- Какво Ви направи впечатление по време на контролите на разградчани през зимата, ако сте ги проследил?

- Почти не съм ги гледал. Провеждаха се повече следобед, а аз имах други ангажименти през този месец. Нямах възможност да ги проследя по-внимателно. Същото важи и за контролите на Левски и ЦСКА.

- Изненада ли Ви пасивността на Лудогорец на трансферния пазар по отношение на входящите трансфери, защото се осъществиха немалко изходящи такива, включително и раздяла с някои футболисти?

- Наистина изходящите трансфери не бяха малко, а входящи нямаше. Не мога да гадая каква е причината. Това обаче по някакъв начин може да се отрази в процеса на работата, визирам самото представяне на отбора, защото остават по-малко футболисти, които могат да бъдат ротирани в мачовете, тъй като Лудогорец играе на три фронта – първенството, Купата на България и Лига на конференциите.

Така че искаш не искаш, трябва да използваш целия потенциал на футболистите. Нормално е да има някакво леко притеснение от треньорско естество с оглед на изходящите трансфери и липсата на входящи такива.

Може пък в момента да се водят преговори с играчи, които да бъдат привлечени.

- Но все пак подобна пасивност не е присъща за клуба…

- Донякъде е така. Там има възможност да си позволиш да направиш входящи трансфери. Възможно е по някакъв начин за футболистите, които са били желани, все още да не са уредени нещата – дали с клуба, дали със самия играч.

Наистина това е един от редките периоди, в които Лудогорец е по-пасивен на трансферния пазар и то най-вече заради наличието на толкова изходящи трансфери. Ако нямаше такава бройка напуснали играчи, не бих казал, че е толкова притеснително.

- Според Вас отборът от Разград достатъчно боеспособен ли е в настоящия си вид, за да продължи хегемонията си в родния шампионат и през този сезон, както и да направи пробив в Европа?

- Не мисля, че нивото на отбора е паднало въпреки многото напуснали. Те пак имат доста класни футболисти. Целият потенциал на отбора е на сравнително високо ниво.

Не би трябвало да им се отрази, но пак ще подчертая, че се гонят няколко цели. Не знам дали наличността на футболистите е достатъчна за битките на всички фронтове.

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО СЪС СТОЙЧО СТОЕВ ПРЕД GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg