Левски е към края на зимната си подготовка. „Сините“ показаха известно лъкатушене по време контролните си срещи, но в последните от тях се забеляза живец в представянето на отбора.

Бившият футболист и треньор на Левски – Емил Велев, се съгласи да даде интервю пред Gol.bg, в което изрази мнението си за продукцията на отбора, демонстрирана в зимните проверки на лагера в Турция, както и за останалите процеси по време на паузата в шампионата.

Кокала не подмина и темите за входящите и изходящите трансфери в клуба. Последният треньор, извел Левски до шампионската титла, сподели мнението и за наложилата се политика за продажба на футболисти при наличие на изгодни оферти.

Ето какво заяви Велев в първата част от интервюто си пред медията ни:

- Г-н Велев, в последните си контроли Левски сякаш показва известно подобрение като резултати. Какви са впечатленията Ви от цялостната зимна подготовка на отбора?

- Аз също забелязах въпросното подобрение, особено в мача срещу Динамо Киев. В него се видя и добро темпо. Изиграха един стойностен двубой срещу добър противник. Все пак знаем какъв отбор е Динамо Киев и за какво става на въпрос. Те имат два отбора както се казва и могат да правят сериозни вариации в състава си.

Въпреки всичко обаче Левски изглеждаше добре на този етап от подготовката си. Костов също го каза, че това не е максимума от възможностите на Левски, които искат да видят по време на първенството.

- Представянето срещу Динамо Киев ли определяте като най-доброто в приятелските срещи?

- Може би да. Просто не знам точно каква им е подготовката . Предполагам, че имат доста тежки занимания, чисто физически. Възможно е в предишните мачове именно поради тази причина да е имало подобно лъкатушене в представянето им.

В спаринга срещу украинския гранд изглеждаха много по-добре, тъй като почиваха и 3-4 дни преди него и бяха доста свежи.

- Доколко са важни резултатите в контролите според Вас?

- За мен са доста важни резултатите. Визирам най-вече за самочувствието и доброто представяне на футболистите. Ако постигнеш победи в контролите, ще влезеш по-спокоен в първенството, а и по-мотивиран.

Треньорът пък няма да е разколебан до голяма степен кого да пуска в самия шампионат. Ако имаш и вече един що-годе изграден състав, на който да разчиташ още в първите мачове от първенството, ще е много добре.

- Казвате изграден състав, но немалко футболисти напуснаха отбора на Левски – Петрис, Роналдо и Дарлан са продадени, а Краев се очертава  да не играе. Този факт няма ли да се отрази негативно?

-  Има трима напускащи, а виждаме, че са привлечени точно трима нови. Сега ще им е нужно малко време за адаптиране. Но другите футболисти останаха и ще играят. Виждаме силното представяне  на Патрик-Габриел Галчев. Мисля, че новото попълнение Лима също не е лош играч. Привлякохме и Охене, въпреки че съм малко скептично настроен за него. Но има опит и може да попълни дупката в средата на терена.

- Защо по-конкретно сте скептично настроен за привличането на Карлос Охене?

-  Този играч мина през доста отбори в България – първо в Царско село, Стара Загора, Пазарджик… Не мисля, че е точно човекът за Левски, но щом са го привлекли, значи са сметнали, че той ще им върши работа.

- Според Вас има ли разлика в класите на новопривлечените футболисти и тези, които напуснаха – ще ги заместят ли достойно?

- Мисля, че би трябвало да ги заместят достойно, защото в момента Левски е на шесто място. Не можем да кажем, че са първи или втори и че напусналите ще липсват много. Това е съвсем естествен процес.

Левски може би ще станат по-непредсказуеми с новите футболисти. Все пак качествата и на Краев, и на Роналдо, и на Петрис ги познаваха всички отбори. Новите, които ще ги заместят, е възможно да бъдат изненадващи.

- Непредвидими казвате в добрия смисъл, нали?

- Да, точно така.

- За изходящи трансфери се спрягат още Уелтън и Кордоба,  а за Дарлан се чака само официалното потвърждение за продажбата му. Какво ще се случи с Левски и как ще изглежда отборът, ако и те напуснат?

- Единственото, което мога да каже, е, че ще бъде загуба, ако бъде продаден Уелтън. Другите са напълно заменими.

За заместник на Уелтън трудно се намира играч в момента. Визирам този етап от годината. Всички си имат отбори и никой не иска да ги изпуска, ако са добри футболисти. Просто желаят да си ги задържат.

- Одобрявате ли тази политика на клуба, при която реално се продава почти всеки играч, ако пристигне задоволителна оферта?

- Естествено, че одобрявам, за да има места и юношите на Левски, които рано или късно би трябвало да бъдат показани.

- Може ли обаче да се преследват високи цели с юноши, защото амбициите на Левски винаги са големи, както и приляга на клуба?

- В момента силите на Левски са доста минорни, защото отпаднахме от турнира за Купата на България, а за първенството сме доста далеч от първото място.

Сега е етапът да се интегрират двама-трима юноши, които наистина са по-перспективни. Хората, които ще го направят, са тези, които ги познават – като се започне от Топузаков от ДЮШ и се стигне до Николай Костов, който би трябвало да знае с какви деца разполага школата на клуба.

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg

Очаквайте и втора част от интервюто с Емил Велев пред Gol.bg