Националният отбор на България продължава да дълбае дъното, след като в събота загуби от Литва с 0:2 и се закотви на последното място в евроквалификационната  ни Група „G“. По този начин „лъвовете“ ни не познават в 8 поредни срещи, включително и в контроли.

Сега „трикольорите“ ще гостуват на Албания в приятелска среща. Албанците са напът да се класират за участие на Евро 2024.

Бъдещето на националния селекционер Младен Кръстаич е поставено на карта. Дори вече се спекулира, че мачът в Тирана ще е последен за него начело на държавния ни тим.

Емил Велев – Кокала се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg относно представянето на „лъвовете“, като изрази мнението си за бъдещето на Кръстаич. 61-годишният специалист, който е последният треньор, извел Левски до шампионската титла, призна, че би станал селекционер на националния ни отбор, ако получи покана от БФС. Кокала сподели, че е готов да приеме предизвикателството, но след края на квалификациите за Евро 2024. Той обаче не вярва, че от родната футболна централа ще се обърнат към него.

- Г-н Велев, какво е мнението Ви за катастрофата срещу Литва и трябва ли Младен Кръстаич да продължи да води националния отбор на България?

- Аз съм си споделил вече мнението за треньора . Взима млади футболисти, подмладява отбора. Това е добре, но все пак имаме отговорност пред българското спортно общество, че националният отбор трябва да изглежда добре.

Очаквах победата срещу Литва да е задължителна. За съжаление обаче не успяхме да направим нищо съществено.

- Изкопахме ли вече дъното или има още накъде да се дълбае?

- Всъщност след като загубихме шансове за класиране, не е от толкова голямо значение дали ще си последен или предпоследен. Проблемът е какво ще се прави за в бъдеще за националния отбор, защото все още не е изграден гръбнак, а около него да има и опитни футболисти, и млади играчи.

Може би следващият треньор ще трябва да се справи и с тази задача. Има по-опитни футболисти, които може би беше нужно да бъдат повикани – Георги Костадинов, който играе редовно например. Дори очаквах, че Йоан Стоянов ще играе, защото досега във всичките срещи на отбора си в Израел е играл като титуляр. Други играчи, които също играят редовно в отборите си в чужбина, не бяха повикани.

- Очаквате ли контролата с Албания наистина да се превърне в последния мач на г-н Кръстаич начело на националите, каквито слухове се завъртяха в пространството?

- Нямам представа. Човекът си има договор. Все пак е чужденец. След като има договор и беше запитан дали ще си подаде оставката, той каза, че няма да го направи. Вижда напредък в отбора. Предполагам, че ще остане и след този мач.

- Според Вас той ще завърши поне квалификационния цикъл за Евро 2024.

- Така е редно според мен.

- Не е ясно и кой ще се съгласи само да завърши  оставащите два мача от квалификациите, в които да регистрира най-вероятни загуби от Унгария и Сърбия.

- Редно е наистина да си завърши квалификациите или да остане докато изтече договорът му с футболната ни федерация. След това вече да решават какво ще правят.

- Какво е Вашето мнение – българин или чужденец трябва да е следващият селекционер на България?

- Мисля, че трябва да е българин, който ще е много по-добре запознат с футбола в България и с играчите, които се подвизават в отборите.

- Каква все пак е оценката Ви за цялостното представяне срещу Литва и само червения картон на Краев ли допринесе  за срамното поражение?

- За мен отново беше избрана погрешна тактика с трима централни защитници, защото в България много малко можем да играем с трима в линия в отбрана.

- Предстои контрола срещу отбора на Албания, който вероятно ще се класира за Европейското в Германия.

- Те са много стабилен отбор в момента. Доста време играят заедно и виждаме, че постигат добри резултати. Биха категорично Чехия 3:0, да не споменавам и другите им мачове. Играят и доста приятен за окото футбол.

- Двубоят с албанците е приятелски, но как очаквате да се представят „лъвовете“ ни?

- За национален отбор няма приятелски срещи. На терена ще излязат представителните селекции на две държави. Трябва да се представим на ниво. Това е задачата!

- Не е ли жалко и тъжно, че почти всички отбори от Балканите и региона около нас ще се класират или поне имат шансове до последно да участват на Евро 2024, а „трикольорите“ ни са на дъното?

- Ние изоставаме, което е жалко. Трябва да има надежди. Все пак когато нещата започват отначало, ако се вкара някакъв ред в националния отбор, мисля, че тимът може да израсне, защото имаме нелоши футболисти. Също има добри играчи и в младежката гарнитура на страната ни, както и такива, подвизаващи се в родния шампионат, а и в чужбина. Не са малко.

Мисля, че е крайно време да се направи един по-стабилен национален отбор, независимо дали ще е с този треньор или друг. Вече казах, че според мен най-правилният вариант ще бъде с български специалист за селекционер, който да не е зависим от доста фактори.

- Вие бихте ли поел националния отбор на България?

- Защо да не го направя? Естествено, че бих поел националния ни отбор.

- Ако изненадващо получите предложение за поста, на чисто ли ще искате да започнете след края тези квалификации?

- Естествено. Разбира се, че трябва да се започне на чисто. Нужна е стройна организация. Никога сам човек не може да направи нищо. Трябва да си обграден с хора, които са знаещи и можещи. Те също да дават мнение по спортно-техническите и други въпроси.

Няма да е лошо да се спрат на такъв вариант, но а дано, ама надали.

- За Вас ли важи последното, което казахте?

- Да. За мен го казах. Има и други специалисти и Станимир Стоилов, и Димитър Димитров – Херо, и други хора, които също са минали през ситото на националните гарнитури.

Според мен не е толкова голяма философия да можеш да организираш нещата в националния отбор. Да, не е лесно, защото трябва да се подбират най-добрите футболисти в момента. Но пък ние  не говорим само за един момент, а за бъдещето.