Извънредният Конгрес на БФС вече чука на вратата. Той ще се проведе в петък, а футболните фенове в България са затаили дъх в очакване кой ще бъде новият президент на футболната ни централа. Ще има ли промяна или ще станем свидетели на подмяна?

Бившият селекционер на младежкия ни национален отбор – Александър Станков, се съгласи да даде интервю пред Gol.bg, свързано с предстоящия Конгрес. Генетично свързаният с ЦСКА специалист сподели своите очаквания за ключовото събитие, което може да определи хода на бъдещото развитие на родния футбол.

Ето какво заяви Станков в първата част от интервюто пред медията ни:

- Г-н Станков, предстои извънреден Конгрес на БФС. Смятате ли,че той ще премине в рамките на нормалното и без скандали?

-Не. Очаквам да се случи абсолютно всичко. Плюс това очаквам и доста дълъг ден. Този Конгрес според мен ще продължи много дълго и делегатите може би ще трябва да се заредят със суха храна за ден и половина.

Очаквам много дебати, дискусии, разправии и т.н. Дано да се лъжа, но имам такова предчувствие.

- Честен ли ще бъде според Вас?

- Според индикациите до момента как да бъде честен? Не пускат открито пресата, не пускат журналистите да присъстват на него. Какво ти говори това? Ще бъдат в отделна зала. Какви притеснения трябва да има?  Аз присъствах на сбирката на Димитър Бербатов с клубовете от София и областта.

Това обаче може да се включи като процедурно предложение и да се гласува дали журналистите могат да влязат вътре в залата.

-  Какви са впечатленията Ви от Изпълкома, който предложи Димитър Бербатов?

- За мен всички хора в Изпълкома са поканени с определени функции. Оперативна работа там не се очаква, доколкото се очаква в него да са хора с финансови възможности и хора, работещи във финансови институции, и които да се опитват да търсят повече средства за развитието на футбола ни.

Оперативната дейност ще се изпълнява от други хора. Няма президенти на клубове. Това са независими личности, които са поканени с цел да търсят различни форми на финансиране, да се занимават с рекламни дейности, маркетинг и т.н.

- Кои кандидати очаквате да стигнат до балотаж, ако се стигне до такъв?

- За мен силните кандидатури са три – Димитър Бербатов, Михаил Касабов и Георги Иванов. Друг е въпросът, че според мен в зависимост от това кой има повече гласове измежду Георги Иванов и Михаил Касабов след това ще се слеят.

- Все пак кой измежду двамата Ви се струва, че е по-възможно да бъде конкурентът на Димитър Бербатов при евентуален балотаж?

- За мен лично ще е Касабов, но може и да се лъжа.

- Ще има ли изненадващи удари под кръста според Вас?

- Ооо, със сигурност. Цялото кралско войнство се е надигнало, за да си запазят конюнктурата. Този дискомфорт, който ще получат, ако се промени нещо в тяхната структура, ще е жесток. Това е на живот и смърт за някои хора.

- Мнозина определят Георги Иванов – Гонзо и Михаил Касабов едва ли не като кандидати на досегашното статукво, т.е на Борислав Михайлов. Споделяте ли същото мнение?

- Те вече започнаха да се ухажват. Касабов каза, че има място за Иванов в бъдещото ръководство на централата, ако той спечели. Стана на въпрос, че дори Бербатов и Стилиян Петров биха получили покани за новото ръководство, ако Касабов спечели, но това няма как да се случи според мен.

- Дори и да има избран нов президент на БФС, ще може ли той да бъде утвърден без да има жалби според Вас?

- Със сигурност изборът ще бъде обжалван. Така че няма да се стигне безпроблемно до избирането на нов президент на БФС. Моето мнение е, че няма да се промени нищо, ако бъде единият измежду Касабов и Иванов. За мен статуквото си остава абсолютно същото.

- Очевидно отписвате от сметките останалите четирима кандидати за поста. Каква е тяхната роля тогава според Вас?

- За мен това са едни патерици, които подпират, колкото да не е без хич.

- Пак ли са в полза на статуквото или не?

- Според мен един от тях да, но другите двама просто не са си оценили реално възможностите, за да се кандидатират за президент на БФС.

- Ще ги назовете ли с имената им?

- То е ясно. Няма какво да ги цитирам. Има и патерици, има малки сгъваеми патерички.

- Преди дни във Фейсбук се беше появил призив футболните фенове да бъдат в района на мястото, където ще се проведе извънредния Конгрес на БФС. Какъв е призивът Ви към тях, защото не е изключено да се стигне и до ексцесии?

- Не е изключено. Моят призив винаги е бил всичко да преминава мирно, възпитано и в един добър дух. Но как можеш да го контролираш народното недоволство?! Призивът ми е всичко наистина да бъде мирно и спокойно и да не се стига до никакви ексцесии.

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С АЛЕКСАНДЪР СТАНКОВ ПРЕД GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg