Класата струва пари, е всеизвестно клише във футбола. Ако се облегнем на него, най-вероятният изход от неделното вечно дерби е равенство, защото и двата състава – на сини и червени, струват почти еднакво на пазара според актуалните котировки на авторитетния сайт transfermarkt.

При сбора на цените на играчите ЦСКА има микроскопично предимство пред футболистите на Левски – те сумарно са за 18 880 000 евро, докато сините се оценяват на 18 650 000 в европейската валута. И двата исторически гранда изостават далеч и в това отношение от Лудогорец, който притежава състав за 38 400 000 евро. В редиците на разградчани е и най-скъпият „диамант“ в родния елит – Бърнард Текпетей, оценяван на 5,5 млн. евро, доста по-малко според актуалните оценки струва полякът Якуб Пьотровски – 2,5 млн. евро. За него обаче разградчани ще искат през лятото около 10 милиона евро…

Норвежци са най-високо конвертируемите в ЦСКА според сайта – Джонатан Линдсет може да бъде продаден за около 2,5 млн. евро, докато сънародникът му Тобиас Хайнц – за 2 млн. И двамата вече се разписаха в синята врата в предишни дербита. Обикновено цената на централните нападатели на международния пазар е най-сериозна, но не и при ЦСКА в момента.

Главно заради напредналата си футболна възраст бразилският таран Фернандо Каранга сега е оценяван само на 175 000 евро, а пък за Данило Асприля може да бъде преговаряно за 200 000. Матиас Фаетон пък държи котировка от 1,6 млн. от европейската валута. В лазарета обаче е нидерландецът Юрген Матей с цена 1,3 млн. евро, а сънародникът му Брадли де Нойер е с 1 млн.

С разочароващите си изяви в България съвсем падна цената на уж перспективния Сейна Санянг, който сега струва едва 100 000 евро, а в Борисовата градина уж го привлякоха като дългосрочна инвестиция. Най-ниско оценени, за по 25 000 евро, са двама от младоците в състава, които трудно взимат ръка – Георги Чорбаджийски и Илиян Антонов, но кой знае, времето е пред тях…

При вратарският сблъсък във вечното дерби отчетливо е предимството на синия представител. Пламен Андреев, който влиза в двубоя с инкасирани 5 гола срещу Лудогорец, е оценяван с днешна дата на 1,8 млн. евро, докато колегата му в червено Густаво Бусато – на 700 000, вероятно най-вече заради възрастта – бразилецът е цели 14 години по-възрастен. В синия „фризер“ пък е едно скъпо украшение на „Герена“. Андриан Краев има същата цена като Андреев – 1,8 млн. евро.

Срещу ЦСКА, но заради натрупани картони няма да играе и котираният за 1,5 млн. евро Марин Петков. Няма пречки обаче сред стартовите 11 на Левски да е панамецът Хосе Кордоба, който е най-скъпият, който вероятно ще се появи на терена на стадион „Васил Левски“. Националът на далечната страна си изгради име в международен план и струва понастоящем 3,2 млн. евро. Сините имат предимство не само в сравнението на вратарите, но и на тараните –  Рикардиньо е оценяван на 1,5 млн. евро, а продължително лекуваната контузия от „едно, две, три… Билал Бари“ свали цената му на 400 000 евро.

Финикийските знаци са от значение и предпоставят бъдещите успехи, но в играта са и други фактори. Черно море в момента е равностоен опонент на грандовете, а футболистите му сумарно се оценяват на 10 670 000 евро, което е почти двойно по-малко от стойността на съставите на ЦСКА и Левски, подгласници по цени на хегемона Лудогорец. Според цената на своите играчи Етър не би трябвало да е последен, защото с 5,56 млн. превъзхожда 4 тима в елита – Крумовград с 5,03 млн., Хебър с 4,90, Ботев Вр с 4,73 и Пирин Бл с 3,44.

"Тема Спорт"