Левски сложи край на негативната си серия от 3 поредни загуби, след като пречупи бетониралия се Берое с 1:0 на „Герена“ в среща от последния 30-ти кръг на редовния сезон на Първа лига. Гостите от Стара Загора завършиха мача с намален състав заради червен картон на Лучано Скуадроне в 82-ата минута.

В герой за „сините“ се превърна резервата Асими Фадига, който заби единстветото попадение в 76-ата минута. То дойде чак след 16-тия удар на домакините по посока на вратата на заралии. Така Фадига си направи и подарък за 27-ия си рожден ден, който празнува вчера, реализирайки втория си гол за отбора и негов първи в родната Първа лига.

Феновете на „сините“ спазиха заканата си и Сектор „Б“ на „Герена“ остана почти празен, след като привържениците обявиха, че ще бойкотират срещата. На вратата на отбора пък отново се завърна Пламен Андреев, който замени Иван Андонов, пазил в предишните 2 срещи. Берое пък отново не изненада, започвайки мача без нито един български футболист в стартовия си състав. За тях липсваше суперзвездата им Себастиян Вия, който е наказан.

Успехът изкачи Левски на 4-ото място с актив от 54 точки, колкото има и Локомотив Пловдив, който още не е играл двубоя си срещу ЦСКА 1948. Поражението пък остави Берое на 11-ата позиция и те ще играят в групата, в която ще тече битката на оцеляване, вместо да се борят за седмото място. Заралии са с 33 точки, с колкото е и Славия, но са с по-лоши показатели от „белите“.

Съвсем логично Левски влезе доста по-активно в мача. Още в 4-ата минута „сините“ създадоха сериозно напрежение и суматоха пред вратата на Артур Мота. Първо Евертон Бала проби отляво, но защитник блокира шута му. Същото се случи и с добавката на Ел Джемили. В крайна сметка Охене би в аут от дъгата на пеналта.

Домакините не изпускаха инициативата. Хората на Николай Костов обаче не достигаха до чисти голови положение пред вратата на заралии.

Вместо това латино Берое едва не смълча „Герена“ в 28-ата минута. Тогава Алгара отне кълбото от Мислович, а след това Вини Трибуле финтира Кордоба, но би покрай дясната греда на Левски.

Само 60 секунди по-късно „сините“ нямаха шанс, след като късметът им обърна гръб. Евертон Бала нахлу мощно по фланга, навлезе в пеналта, но шутира в левия страничен стълб. Така бразилецът не съумя да открие головата си сметка с екипа на столичани.

Левски продължи да е по-дейният отбор, но така и не намираше път към мрежата на старозагорци. Джавад Ел Джемили се отчете с неточен удар.

До почивката Левски отправи 9 удара към вратата на гостите, но само един от тях се оказа в нейните очертания. Хората на Николай Костов владееха в 75% от времето, но това не допринесе  за отбелязване на гол.

След антракта двубоят продължи в същото русло – Левски атакуваше, а Берое се бранеше. В 47-ата минута Рикардиньо след удар с глава не успя да порази целта. Малко след това Марин Петков също с глава  не накара Артур Мота да трепне.

В 59-ата минута Марин Петков осъществи самостоятелен, след което шутира, но стражът на Берое отрази. След изпълнението на корнера Ел Джемили не уцели целта.

Гостите имаха претенции за дузпа в 68-ата минута, когато Саломони свали топката с глава в пеналта, а тя срещна ръката на Цунами, която обаче беше прибрана близо до тялото. Така реферът Волен Чинков и ВАР не уважиха претенциите им.

Четвърт час преди края влезлият като резерва Фабио Лима проби, но ударът му профуча на сантиметри от гредата.

Логичното  все пак се случи в 76-ата минута, когато Левски най-накрая проби бетона и вратаря на Берое. Асими Фабига  получи пред дъгата, сблъска се със Саломони, след което стреля от дъгата на пеналта и матира Мота – 1:0. Това беше неговият втори гол със „синия“ екип. Голът му дойде едва след 16-ия удар по посока на рамката на заралии.

В 82-ата минута Берое остана с 10 души на терена. Лучано Скуадроне удари с лакът в главата Асен Чандъров. Първоначално Волен Чинков даде авантаж, но след това ВАР реферът Георги Кабаков го привика да преразгледа ситуацията. След това главният съдия вдигна  директен червен картон на бранителя на старозагорци.

До края не паднаха нови голове и Левски сложи край на пропадането си след трите поредни загуби от Лудогорец, ЦСКА и Черно море.

Левски – Берое 1:0

Голмайстори: 1:0 – Асими Фадига (76)

Червен картон: Лучано Скуадроне (82) - Берое

Левски: 1. Пламен Андреев (К), 6. Цунами, 8. Карлос Охене, 9. Рикардиньо, 11. Джавад Ел Джемили, 17. Евертон Бала, 22. Патрик-Габриел Галчев, 23. Патрик Мислович, 33. Хосе Кордоба, 50. Кристиан Димитров, 88. Марин Петков

Берое: 1. Артур Мота, 7. Федерико Санети, 10. Джани Политино, 5. Лучано Скуадроне, 4. Франко Минго, 6. Жорди Говеа (К), 11. Уерик Каетано, 18. Хуан Пабло Саломони, 19. Карлос Алгара, 91. Вини Трибуле, 99. Роналдо Камара