В петък ще стартира 17-ото Европейско първенство по футбол. То ще се проведе в Германия от 14 юни до 14 юли. Погледите на всички фенове в Европа са вперени към предстоящия шампионат на Стария континент. Очакванията са за изключително качествен футбол, немалко изненади и най-вече много футболни емоции за привържениците на „Цар Футбол“.

Актуалният шампион е Италия, а най-често на европейския трон са сядали Испания и настоящият домакин на финалния турнир Германия – по 3 пъти. Русия и Гърция са двата отбора, ставали европейски шампион, които пропускат шампионата. Останалите 8 победители ще участват в надпреварата и се очаква конкуренцията за титлата да е изключително жестока.

По повод старта на Евро 2024 Gol.bg събра мнения на голяма част от специалистите, начело на клубните отбори в родната Първа лига. Правим уточнение, че събрахме прогнози от треньори, които завършиха сезона като наставници на тимове, участващи в родния елит през последната кампания.

За целта Gol.bg направи анкета сред треньорите от Първа лига във връзка с предстоящото Европейско първенство, като помолихме всеки един от наставниците да отговори на 6 въпроса около шампионата. Ето и кои са те:

1. Кой ще стане европейски шампион?

2. Кой ще стане голмайстор на турнира?

3. Кой отбор ще бъде сензацията на турнира?

4. Кой футболист ще изгрее на футболната сцена по време на Евро 2024?

5. Кой отбор ще бъде разочарованието?

6. Кой футболист ще бъде разочарованието по време на Европейското първенство?

Осъществихме контакт с всички клубове от елитния ни шампионат. Отзоваха се 10 от отборите, като за някои от тях участваха помощник-треньори на тимовете или спортен директор.

Екипът на Gol.bg ще Ви представя отговорите на по двама специалисти  до петък. Първо се запознахте с експертните мненияна  Илиан Илиев и Атанас Рибарски. След това Ви предложихме очакванията на Георги Дерменджиев и Хосе Луис Ачиари. Представихме Ви и експертните  мнения на легендата на българския футбол Красимир Балъков и на Златомир Загорчич. В четвъртата част Ви предлагаме експертните прогнози на представителите на пловдивските грандове – Ботев и Локомотив. Треньорът Душан Керкез, който изведе отбора до триумф с Купата на България, е представител на „жълто-черните. Спортният директор Илко Пиргов пък е представител на „черно-белите“, които също изнесоха сравнително добър сезон.

Прогнозите на Душан Керкез, треньор на Ботев Пловдив

1. Кой ще стане европейски шампион? – Англия

2. Кой ще стане голмайстор на турнира? – Хари Кейн

3. Кой отбор ще бъде сензацията на турнира? – Унгария

4. Кой футболист ще изгрее на футболната сцена по време на Евро 2024? – Арда Гюлер

5. Кой отбор ще бъде разочарованието? – Без отговор

6. Кой футболист ще бъде разочарованието по време на Европейското първенство? –  Без отговор

Очакванията на Илко Пиргов, спортен директор на Локомотив Пловдив

1. Кой ще стане европейски шампион? – Франция

2. Кой ще стане голмайстор на турнира? – Килиан Мбапе

3. Кой отбор ще бъде сензацията на турнира? – Португалия

4. Кой футболист ще изгрее на футболната сцена по време на Евро 2024? –  Жереми Доку

5. Кой отбор ще бъде разочарованието? - Словакия

6. Кой футболист ще бъде разочарованието по време на Европейското първенство? – Без отговор (Първоначално Пиргов посочи Хари Магуайър, но той отпадна от състава на Англия заради травма - спортният шеф на Локо Пд даде отговорите си преди оставането на защитника извън сметките на "Трите лъва")

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в Gol.bg! Специалистите от Първа лига с прогнози за Евро 2024 – ето първите 2 мнения

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в Gol.bg! Дерменджиев и Ачиари говорят за Евро 2024 – ето прогнозите им

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в Gol.bg! Легендата Балъков и Загорчич говорят за Евро 2024 – ето прогнозите им

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg