Доволни сме от нашите съдии през изминалия шампионат. Това заяви председателят на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Давид Фернандес Борбалан. Испанецът даде пресконференция преди началото на новия сезон в Първа лига.

„Доволни сме от представянето на нашите рефери през миналия шампионат. Има какво да подобряваме, работим по това. От моя опит в Испания много добре знам, че свеждането на грешките до 0% е невъзможно, ние се стремим да понижим грешките и колкото по-малък е процентът, толкова по-добре за нас“, започна Борбалан и продължи:

„Отдадеността на нашите съдии е много голяма. Те мислят предимно за съдийството и по този начин смятам, че ще постигнем по-добри резултати и ще задоволим футболната общност. Удовлетворен съм и благодаря на клубовете за усилията, че ще имаме по две камери на линията, не е технология за голлинията, няма да сигнализира на съдиите, но ще имаме по-добра гледна точка. Тези камери ще помагат и при дузпи, както и засади. По-малко ще са случаите, в които линиите не могат да пуснати. Имали сме случаи, в които единият играч крие другия и не можем да пуснем линии. Сега ще бъде по-лесно“, каза той относно нововъведението.

„От новото първенство ще започнем в началото на всеки месец да качваме обучителни видеа в сайта на БФС, ще има клипове от нашия шампионат и обяснение от Съдийската комисия, приемаме го позитивно“, разкри шефът на съдиите и допълни:

„Нещо, което виждаме на Европейското първенство и искаме да го въведем, ще има по-специално отношение към капитаните и в много противоречиви ситуации да получат възпитан отговор от съдията, а той да се грижи неговите съотборници да не обграждат рефера. Съдийската комисия винаги е в готовност за безплатни лекции по правилата на играта, новостите и противоречиви ситуации, които са се случвали. Евроучастниците ни вече го направиха. Обучението винаги е под един час, но носи големи ползи. Професионалистите трябва да знаят новите промени“.

„Тук съм от една година и философията ми е да не работя в офис, а на терена. Подобряваме се, не мога да го докажа, но скоро ще имаме съдия в елитна категория. Да отчетем голям успех на наш съдия – Радослав Гидженов свири финал на Европейско първенство до 17 години. На правилен път сме. Работим за това всеки от съдиите ни да се изкачи с едно ниво нагоре в ранглистата. Трябва да определим шестимата най-добри съдии и те да бъдат международни. Винаги сме давали съветите да слушат духа на играта“, сподели още Борбалан, който коментира и противоречивата ситуация в 1/4-финала на Евро 2024 между Испания и Германия, при която Марк Кукурея игра с ръка в наказателното поле, но главният съдия Антъни Тейлър не отсъди дузпа: „Когато има подобна ситуация (б.р. – играта с ръка на Марк Кукурея от Испания срещу Германия), трябва да отсъдят каквото мисли 99% от обществеността, а не 1%. Очакваме становището на УЕФА“.

„Никога не сме давали инструкции на съдиите да прекаляват с добавеното време. Все още съдиите ни във ВАР не са достатъчно бързи, бавят се с някои ситуации и работим това да се подобри. Инструкцията е да спазват това, което се вижда на Европейското. При оценките, които съдиите са получавали от съдийските наблюдатели, така се получи тяхното класиране. Трябваше да влеем млада кръв“, завърши шефът на Съдийската комисия.