Липсата на над 10 милиона долара, 40 покрити положителни теста за допинг и здраво купуване на гласове на последната два конгреса на Международната федерация по вдигане на тежести. Това откри независимото разследване за корупция в този спорт, което бе представено от канадския юрист Ричард Макларън.

Макларън нарече вече бившият президент Тамаш Аян "автократ и авторитарен ръководител" на спорта, който управлява 44 години. Според Макларън унгарецът е бил "обсебен да контролира" и е създал "култура на страха" дори след като бе отстранен от поста през януари. Неговият силен контрол са накарали много членове на IWF да не съдействат на разследването и "изненадващо изпари апетита им към разкриване на проблемите".

Купуването на гласове се е правило от брокери, които са плащали кеш не само за Аян да бъде президент, но и неговите хора да влязат в управата. Разследването стартира след като документалния филм "Господарят на тежестите" се появи по ARD през януари.
Аян първо временно напусна поста си, след което хвърли оставка на 15 април и остави всичко в ръцете на американката Урсула Папандреа.

Макларън обясни, че неговите хора са направили над 50 разпита на свидетели и са говорили с много други, които биха имали доказателства по разследването. "В най-общ смисъл открихме организация, която се управлява от близо половин век по автократен начин, като нейният лидер е контролирал всичко в нея", заяви Макларън, цитиран от "24 часа".

"Тази обсесия за контрол е създала култура на страх, която пречи да се управлява нормално. Открихме систематични провали на управлнието и корупция на най-високи нива в IWF. На всичко отгоре страхът продължи и след оставката на Аян. Въпреки изискванията за пълно съдействие, само двама вицепрезиденти от пет, изключая временния президент, се съгласиха да говорят. Успяхме да говорим само с двама от осем члена на изпълнителното бюро и с един от петима президенти на континентални федерации. Един от тях категорично отказа дори среща. Най-смущаващото е, че само четирима от 20 президенти или генерални секретари на национални федерации, с които бе направен опит за контакт, се отзоваха на покаана. И само един от тях даде информация от изключителна важност за разследването. Някои дори се опитаха да ни мамят. Само един състезател намери сили да говори с разследващите", каза Макларън.

Най-важните разкрития, които бяха обявени в Торонто са свръзани с управлението, липсата на средства и купуване на гласове. "Авторитарното управление на Аян води до дисфункционално, неефективно и напълно измамно виждане науправителния съвет към това, което се случва. Всичко се е правило през няколко механизма за контрол. В следствие на това Аян е предотвратил всеки друг, освен себе си да има представа какво се случва", се казва в доклада.

"Най-основният механизъм за контрол е тиранията на кеша. Той се събира, тегли и харчи, като само и единствено Аян зае за какво. Основните източници за този кеш са глобите за допинг, които са плащани лично на президента. И тегленията, които са главно преди големи състезания и изборни конгреси. Абсолютно е невъзможно да се определи колко от парите са били използвани за покриването на реалните нужди на организацията", се допълва в доклада.

Според разследването липсват точно 10,4 милиона долара. "Щангите имат доста сериозна история с допинга. Над 600 състезатели за последната декада са с положтелни проби. И докато Аян се е опитвал да влияе на антидоговата комисия, истинският проблем е
културата за използване на допинг в този спорт. Ние открихме 40 положителни проби, скрити в документацията на федерацията. Те включват златен и сребърен медалист от олимпийски игри. Документите вече са изпратени на Световната антидопингова агенция", се казва още в документа.

Единствено няма открити доказателства за неправомерни действия от страна на унгарската антидопигоав агенция, която упралявяваше всички проби до скоро. Световната антидопингова агенция и МОК са получили документа, като и двете организации обявиха, че ще продължат разследването.