С рекорд на трасето и победи на кенийските атлети ще се запомни шестото издание на Маратон Варна, част от традиционната вече верига „Бягането като начин на живот“. При жените Джабет Наом финишира за 2.33:08 часа и подобри с повече от 2 минути досегашното върхово постижение (2.35:14). Това бе втора поредна победа за кенийката в България след златото на Маратона в Стара Загора преди месец. съобщи БГНЕС. Наред с това Наом вече събра 30 точки за лидерството в класирането за големия джакпот от 20 000 лева, който се дава за най-добро постижение при мъжете и жените в съответната година.

Във Варна Наом нямаше конкуренция, след като в края на дистанцията наложи непосилно темпо за следващата я дотогава сънародничка Бети Чепквони. Трети финишира Йелена Долинин от Израел.

Подобен сценарий се разигра и в мъжкия маратон. Кениецът Бернард Санг и Жан Симукека от Бурунди бягаха заедно някъде до 35-ия км, но после Санг поведе неудържимо за да финишира за 2.17:40 ч. – на 90 стотни от досегашния рекорд на трасето. Симукека бе втори на повече от 4 минути и така грабна отново сребро след като стори това и в Стара Загора през април. Бронзът сега бе за румънеца Стоица Силвиу. Двамата шампиони заслужиха с титлите си премии по 4000 лв. от организаторите, а Джабет получи бонус от 1000 за рекорда.

От българите най-напред в големия маратон се класираха Христина Козарева с 2.45:24 ч. и Исмаил Сенанджи с 2.36:42 ч. За първи път организаторите осигуриха специални бонуси за финиширалите на първите три места родни атлети. Най-бързите и при мъжете, и при жените в класическата дистанция 42.195 км получиха съответно 500 лв., 300 лв. и 200 лв. за първо, второ и трето място.

В полумаратона шампиони станаха Франсин Нийомукунзи от Бурунди с 1.13:16 ч. и Богдан Семьонович от Украйна с 1.06:41 ч., така и двамата записаха второ поредно злато във Варна, след титлите си през ноември. Зрителите аплодираха български победи в 10-километлавота дистанция: при дамите първа е Маринела Нинева с 38:05 мин., а при мъжете Стоян Владков с 34:15 мин., който дублира успеха си от миналата година.

Старт на маратона даде Красен Кралев, министърът на спорта в оставка поздрави участниците и изтъкна, че „най-голямата победа е запазването и разрастването на българската верига от бягания“. По-късно участниците бяха приветствани и от кмета на Варна Иван Портних. „Радостно е, че днес е един истински спортен празник в нашия град. Благодаря и всички, които спомогнаха за организацията на Маратон Варна,“ каза Портних. Кралев и Протних бяха сред официалните лица наградили призьорите заедно с Анатоли Илиев от Асоциация „Спорт в свободното време“, Бончо Бонев - председател на СК „Черно море Атлетик" и Десислава Календжиева от Организационния комитет.

Най-възрастният участник бе 74-годишният Димитър Грозев (на 21 км), а най-млад бе бебе на 48 дни, което премина 10-километровото разстояние в количка бутана от треньора на ЛК „Тангра“ Димитър Янакиев и неговата съпруга. Смелите родители бяха отличени със специална награда, както и шармантен маратонец, преминал цялото разстояние от над 42 км с ананас на главата.

Стартираха общо 689 бегачи от 29 държави. В класирането за Джакпота лидер е Джабет Наом вече с 30 т., пред Бернард Санг с 15 т., Бети Чепквони с 10 т., Йелена Дилинин с 8 т. За втора поредна година общият джакпот стимулира още по-силни резултати и по-класно участие – както на класни чуждестранни бегачи, така и на най-добрите български атлети. Отново 20-хилядният бонус се обвързва с елитни постижения и премии за рекорди. По този начин организаторите искат да вдигнат нивото и да привлекат повече участници в трите отделни състезания.

За съжаление, на днешния маратон имаше и трагичен случай, след като 50-годишен участник внезапно почина. Мъжът е паднал пред офиса на банка срещу хотел Черно море и е починал на място. Най-вероятната причина за фаталния край е инфаркт, съобщава БНР.

Наред с големите премии за шампионите, парични награди бяха предвидени за финиширалите до 10-о място в големия маратон и до 6-о в полумаратона и на 10 км. Ветераните над 45 г. също бяха премирани за призови класирания в дългите бегови дистанции с по-големи бонуси, които бяха до 500 лв. за шампионите на 42.195 км. Само за шест години Маратон Варна се превърна в едно от емблематичните събития за града. И днес хиляди жители и гости на морската столица се събраха покрай трасето и в зоната на старт/финала за да изживеят незабравими емоции с проявата, която отново бе истински празник в центъра на морската столица. Много добре бяха приети и стилните възпоменателни медали, които бяха връчвани на всеки финиширал. Отличията, които сега изобразяват един от символите на града – Спортната зала, ще останат уникален спомен за участието.

Маратон Варна е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 11 април в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 10 октомври. Проектът е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитието и популяризирането на бяганията.

ПРИЗЬОРИТЕ МАРАТОН ВАРНА 2021

42.195 км

МЪЖЕ: Бернард Санг (Кен) 2.17:40 ч., Жан Симукека (Руанда) 2.21:54, Стоица Силвиу (Рум) 2.34:54 ч.

ЖЕНИ: Джабет Наом (Кен) 2.33:08 ч., Бети Чепквони (Кен) 2.35:28, Йелена Долинин (Изр) 2.40:04 ч.

21 км

МЪЖЕ: Богдан Семьонович (Укр) 1.06:41 ч., Сираги Рубайта (Руанда) 1.08:30, Данчо Петров (Бъл) 1.14:43 ч.

ЖЕНИ: Франсин Нийомукунзи (Бурунди) 1.13:16 ч., Аделине Музабйейезу (Руанда) 1.14:36, Валентина Верецка (Укр) 1.15:09 ч.

10 км

МЪЖЕ: Стоян Владков (Бъл) 34:15 мин., Шабан Мустафа (Бъл) 34:29, Иван Андреев (Бъл) 35:16 мин.

ЖЕНИ: Маринела Нинева (Бъл) 38:05 мин., Ясна Петрова (Бъл) 39:18, Биляна Георгиева (Бъл) 39:35 мин.