Атлетико (Мадрид) и Барселона изглежда са избегнали наказание от европейската футболна асоциация (УЕФА) заради обидни и расистки скандирания от фенове за Винисиус Жуниор в мачовете от Шампионската лига миналия месец. Това стана ясно от решение на Дисциплинарната комисия на централата, където санкциите за двата клуба са минимални, ако се касае за расистки обиди.

Бразилската суперзвезда на Реал Мадрид призова УЕФА да предприеме действия срещу скандиранията, които се чуха на домакинските срещи на тези клубове съответно с Интер (Милано) и Наполи от Шампионската лига, но дисциплинарно писмо, издадено вчера не споменава никаква санкция, свързана с това. Самият Винисиус Жуниор се ангажира с борба срещу расизма, след като редовно става обект на подобни обиди в испанското първенство.

Вместо това единственото наказание, наложено на двата клуба от Комисията на УЕФА (CEDB) във връзка с тези мачове, беше глоба от 5 000 евро на Атлетико за нахлуване в игралното поле. УЕФА не даде обяснение за липсата на каквито и да било санкции, а когато с тях се свърза репортер на информационна агенция PA, оттам не са казали дали скандиранията остават обект на разследване. Също така няма коментар и по темата за разпространени кадри от скандирането в социалните медии. Някои от записите обаче са направени на фенове, които скандират извън стадиона, което няма как да попадне под контрола на УЕФА. Също така Винисиус е изненадан, че скандират против него дори в мачове, в които не играе.

"Надявам се, че вече сте помислили за тяхното наказание @Шампионска лига @UEFA. Тъжна реалност, която се случва дори в игри, в които аз не присъствам!“, написа Винисиус в социалната мрежа Х.

Реал (Мадрид) вече подаде отделна жалба, а президентът на ФИФА Джани Инфантино поиска "силна реакция срещу такова поведение на фенове".