Стана ясно как може да бъде доигран сезонът в английската Висша лига, който на този етап е отложен минимум до 30 април заради пандемията от коронавирус.

По информация на The Independent ръководството на лигата е разработило план, според който мачовете могат да се играят в изолирани лагери в Лондон и централната част на страната през юни и юли.

Всички мачове ще се предават директно по телевизията, а най-вероятно за тях няма да бъдат използвани стадиони, а терени в тренировъчните бази.

Вариантът е продиктуван от милиардните телевизионни договори и финансовите трудности, пред които са зплавени клубовете.

Тъй като вероятно властите няма да разрешат мачовете да са с публика, единственият плюс остава прякото предаване по телевизията.

Според Тhe Independent е планирано излъчването на всеки един от оставащите 92 мача, като ще има минимум един на ден.

За да бъде изпълнен планът обаче играчите и служителите в клубовете ще трябва да живея в изолация от семействата си, както е по време на големите турнири - световно или европейско първенство.

Те ще бъдат редовно изследвани и ще живеят под карантина, а целта е рискът от заразяване да бъде сведен до нула, защото дори един случай ще компрометира и вероятно провали целия план.

Разбира се, осъществяването на идеята е придружено от много трудности, отбелязва Тhe Independent.

Например, в изолация трябва да живеят не само отборите, но и официалните лица - съдии, делегати, също така и хората от телевизията.

Има и морален момент - не всички са убедени, че тези сложни времена трябва да се изразходват ресурси от всякакъв вид, не само финансови, за мероприятия, които не са животоспасяващи.

"Къде ще отиде футболист, който се контузи тежко - примерно счупи крак или скъса връзки. Болниците имат много по-важна работа. В такъв случай Висшата лига практически ще трябва да блокира една цяла частна клиника", твърди анонимният източник на вестника, цитиран от "24 часа".

Както от санитарна, така и от логистическа гледна точка рестартът на Висшата лига изглежда по-логично да е през лятото, отколкото през май.

Възобновяването на мачовете ще бъде възприето от хората като голяма крачка към нормалния живот и ще донесе оптимизъм за бъдещето, твърди Тhe Independent.