Главният акционер в Арсенал Стан Крьонке е направил предложение от около 525 млн. паунда, за да откупи дяла на другия голям акционер в клуба от Северен Лондон Алишер Усманов, пише вестник "Дневник". 

Най-богатият човек в Русия (Усманов има състояние от 14.4 млрд. долара според "Форбс") притежава 18 695 акции от Арсенал, а за всяка една от тях американският бизнесмен предлага по 28 хиляди паунда.

Това е пореден епизод от битката между Крьонке и Усманов, след като през месец май руският предприемач извади оферта от 1 млрд. паунда за дяла на Крьонке. Тогава американецът отказа с мотив, че неговите акции "не са били, не са и няма да се продават в бъдеще". Крьонке иска да управлява Арсенал дълго и затова иска да откупи дяла на руснака, с когото не е тайна, че са в обтегнати отношение.

В момента американецът притежава 67%, а Усманов 30.4%. Останалите са в хора, които получават дял от Арсенал като наследство. Ако Крьонке успее в начинанието си, то той ще притежава 97% от клуба и по този начин ще го управлява еднолично.

Новината е, че Крьонке е извадил оферта за акциите на Усманов веднага провокира реакция и сред феновете на Арсенал. Тръстът на привържениците не е съгласен с подобен ход и посъветва Усманов да не продава.

В 130-годишната си история Арсенал никога не е бил управляван като частна компания от един човек и феновете държат това да продължи. Следващата годишна среща на акционерите ще се състои на 26 октомври, като се очаква на нея Тръстът на привържениците да изрази отново тези свои притеснения.

Все още не е ясно дали Усманов е готов да продаде солидния си дял, но в момента той е с вързани ръце, тъй като реално няма тежест при решенията в клуба.

Още преди години Усманов искаше да придобие дяловете на миноритарните акционери в клуба и по този начин да има над 51%, което щеше да му даде по-голяма власт. В крайна сметка Крьонке спечели спора между двамата. Ключово в битката помежду им се оказа решението на друг от големите акционери лейди Нина Брейсуел-Смит да продаде своите 15.9% на Крьонке.

Често през годините Усманов е срещал подкрепата на бивши играчи на Арсенал заради обещанията си за реформи в клуба. Руснакът дори обяви, че веднага ще уволни Арсен Венгер, ако поеме клуба и ще хвърли огромни средства за трансфери, подобно на сънародника си Роман Абрамович в Челси.