Арсенал не успя да спечели гостуването си на Брайтън и след 1:1 загуби нови 2 точки в битката за топ 4. 

Лондончани поведоха в началото, но допуснаха лесен изравнителен гол и след това така и не успяха да вкарат отново, като с 38 точки останаха на 6 от третия Манчестър Сити, но могат да бъдат изпреварени от Челси. 

В същото време домакините спряха серията си от 3 поредни поражения и подобриха актива си до 22 точки, като остават 13-и. Те играха добре през по-голямата част от мача и заслужено не загубиха. 

В състава на Арсенал имаше 3 промени от предишния двубой, като Лихтщайнер, Торейра и Кошчелни замениха Монреал, Елнени и Мейтланд-Найлс. За домакините очаквано Дъфи замени  наказания Дънк в защита, а Глен Мъри и Стивънс стартираха вместо Андоне и Бисума. 

Началото бе добро за Артилеристите и още в 4-ата минута Обамеянг опита да прехвърли Райън, но вратарят се справи. Малко по-късно обаче, голмайсторът на лондончани не сбърка. Отбраната на Брайтън не успя да изчисти, Лаказет овладя и пусна към партньора си в нападение, който с фалцов удар реализира 13-ия си гол за сезона и даде аванс на гостите. 

Арсенал владееше положението на „Амекс“, докато домакините трудно успяваха да задържат топката. Артилеристите обаче не бяха достатъчно остри в тези минути и постепено Чайките натрупаха самочувствие. Мъри трябваше да стреля от въздуха доста по-добре, а след това Монтоя прати топката над вратата. 

Последва спасяване на Лено след удар на Мъри, но подобрените в действията на Брайтън даде резултат, въпреки че Обамеянг бе спрян от вратаря Райън. В 35-ата минута Прьопер прати силна топка напред, а Лихтщайнер не успя да избие и я отклони на пътя на Локадиа, който заобиколи Лено и вкара за 1:1. 

Именно при този резултат дойде паузата, а на почивката Унай Емери замени Йозил с Айоби. Домакините обаче притесниха Лено, който трябваше да се справя с удар на Марч. В 53-ата минута Прьопер стлеля неточно с глава, а след това пак той създаде напрежение със свой опит. Без съмнение южняците бяха по-добри в тези минути. 

Те обаче не стигнаха до гол и постепенно Арсенал съумя да задържа по-дълго време топката и да опитва да създава напрежение, но продължаваше да не бъде достатъчно прецизен в последната третина от терена. 

Брайтън дебнеше на контраатака и Марч и Локадиа имаха възможности, но ударите им бяха неточни. Лондончани бяха близо до щастливо попадиние в 84-ата минута, когато Айоби блокира изчистване на Марч и отклонената топка едва не се оказа в мрежата. В крайна сметка обаче, нов гол така и не падна и двата тима заслужено взеха по точка. 

Брайтън – Арсенал 1:1
 
0:1 Обамеянг 13
1:1 Локадиа 35
 
Брайтън: Райън, Монтоя, Дъфи, Балогун, Бернардо, Марч, Грос, Стивънс, Прьопер, Локадиа (86 Нокер), Мъри (79 Андоне)
Арсенал: Лено, Лихтщайнер, Сократис, Кошчелни (70 Мейтланд-Найлс), Колашинац, Джака, Торейра, Гендузи, Йозил (46 Айоби), Обамеянг, Лаказет (62 Рамзи)