Никола Пепе влезе от пейката и с два гола от преки свободни удари донесе победата на Арсенал над Витория Гимараеш в Лига Европа с 3:2. 

Артилеристите на два пъти изоставаха в мача и имаха големи проблеми, но все пак успяха да стигнат до триумфа и имат пълен актив от 9 точки в група F. 

Лондончани не бяха убедителни в представянето си, но с малко късмет се добраха до триумфа, който до голяма степен им носи спокойствие и почти сигурно ги класира за следващата фаза. 

Никола Пепе вече има 3 гола на сметката си за отбора и феновете се надяват, че това е само началото на много по-успешна серия за него. 

Началото бе равностойно, като дори португалците действаха със самочувствие и увереност и в 8-ата минута смълчаха „Емиратс“, като поведоха. 

Гарсия се прави с Тиърни, след което намери Маркъс Едуардс в наказателното поле. Юношата на Тотнъм си отвори пространство, след  което прати топката във вратата с отличен удар. 

Лаказет можеше бързо да отговори, но стреля неточно малко след това. Гостите се прибраха в своята половина, но използваха всяка възможност за контраатака, които не бяха никак безопасни. 

В 29-ата минута домакините пропуснаха да изравнят. Бейерин проби отдясно и върна към Мартинели, който бе пред вратата, но бразилецът не успя да засече добре и пропусна добрата възможност. 

Той обаче се реваншира малко след това, когато след отлично центриране на Тиърни, бе на точното място, за да засече с глава и да направи 1:1. Веднага след това Смит-Роу не успя да направи обрата пълен. 

Радостта на домакините обаче не се задържа дълго, защото португалците си върнаха аванса. В 36-ата минута Дейвидсън отне от Мейтланд-Найлс, напредна и стреля. Топката се отби в гредата, но Дуарте бе на точното място, за да вкара след добавка. 

Малко преди паузата авторът на второто попадение за Витория бе близо и до нов гол, като стреля неточно, но така или иначе иберийците се оттеглиха на почивката с аванс. 

Веднага след нея Унай Емери пусна Дани Себайос и Матеу Гендузи на терена вместо Уилок и Мейтланд-Найлс. В 50-ата минута обаче, Витория пропусна да увеличи преднината си, след като Едуардс получи на добра позиция, но Мартинес спаси удара му. 

Мачът бе двуостър и Смит-Роу получи възможност за домакините, но прати топката покрай целта. В 57-ата минута Лаказет опита да изкара червен картон на Гарсия, който посегна към него с глава, но французинът преигра твърде много. 

Времето минаваше, а Арсенал така и не успяваше да изравни. В 67-ата минута Себайос изведе Лаказет, който обаче не успя да стреля притиснат от Агу. 

В 80-ата минута все пак Артилеристите изравниха. Новото попълнение Никола Пепе най-после откри сметката си, след като изпълни отлично свободен удар и прати топката в далечния ъгъл на вратата. 

Двубоят вървеше към равенство, когато в добавеното време домакините пак получиха свободен удар пред наказателното поле. Отново Пепе застана зад топката и с още едно отлично изпълнение, осигури драматичната победа на лондончани. 

Арсенал – Витория 3:2
 
0:1 Едуардс 8
1:1 Мартинели 32
1:2 Дуарте 36
2:2 Пепе 80
3:2 Пепе 92
 
Арсенал: Мартинес, Бейерин, Мустафи, Холдинг, Тиърни, Торейра, Уилок (46 Себайос), Мейтланд-Найлс (46 Гендузи), Смит-Роу, Мартинели, Лаказет (75 Пепе)
Витория Гимараеш: Силва, Ернандес, Венансио, Тапсоба, Ханин, Едуардс (71 А. Перейра), Алмейда (64 Родригес), Агу, Роха, Перейра (86 Роча), Дуарте