Арсенал пак се издъни, след като едвам стигна до 2:2 срещу Саутхемптън у дома в мач от 13-ия кръг на Висшата лига. 

Александър Лаказет спаси тима от загуба с попадение в края, но феновете изпратиха тима с освирквания и напрежението върху Унай Емери е все по-високо. 

Светците трябва да съжаляват, че не спечелиха, след като имаха серия ситуации, които обаче пропуснаха и с 9 точки остават в дъното. Арсенал е с 18, но все по-далеч от Топ 4. 

За домакините Йозил, Лаказет и Обамеянг водеха нападението. Гранит Джака изобщо не бе в групата. За Светците Райън Бъртранд се завърна след наказание, а Дани Ингс водеше нападението. 

Саутхемптън започна силно и още във 2-ата минута Армстронг стреля опасно, но неточно. Гостите бяха агресивни и пресираха домакините, което им донесе успех, защото в 9-ата минута поведоха. 

Бъртранд бе фаулиран отляво, но веднага изпълни и подаде на Дани Ингс, който напредна, защитата на Арсенал не реагира навреме и нападателят реализира с прецизен удар и с помощга на гредата. Истински шок от защитата на лондончани. 

Гостите обаче продължиха със силното си представяне, благодарение на това, че спечелиха средата на терена и Дани Ингс получи нова възможност след пас на Обафеми, но позицията не бе лесна и прати топката над целта. Последва точен шут на Уорд-Праус, но Лено се справи. 

Въпреки че инициативата бе при южняците, лондончани изравниха бързо с малко късмет. Тиърни атакува, а центрирането му бе отклонено към вратата от Обамеянг. Стивънс блокира топката, но Александър Лаказет реагира най-бързо, обърна се и вкара за 1:1. 

Гостите не се стреснаха и при техен корнер Хьойберг засече на далечната греда и стреля с глава, но от малък ъгъл прати топката встрани. Месут Йозил го нямаше никакъв за домакините, които все пак натиснаха в края на полувремето и германецът премина двама при да опита да подаде към Обамеянг, но Хьойберг се намеси. Така паузата дойде при 1:1. 

На почивката Унай Емери реагира и пусна Никола Пепе на мястото на Калъм Чеймбърс, като отборът заигра с четирима в отбрана. Домакините поиската дузпа след корнер, при който Сократис стреля, а топката се отби в Армстронг, чиято ръка бе леко встрани. ВАР преразгледа ситуацията, но потвърди порвоначалното решение. 

В 53-ата минута Лаказет изведе Пепе сам срещу вратаря, французинът обаче вместо да бие реши да изчака подкрепа от съотборник и Беднарек се върна, за да му отнеме. Това бе страхотен шанс. 

Лондончани обаче играеха силно и малко след това стигнаха до ново положение. Тиърни центрира, а Пепе засече акробатично, като топката се отби в земята, а след това срещна напречната греда. 

Посрещнаха по-спокойни минути, след което гостите отново се активизираха. В 67-ата минута Сократис едва не подари нов гол на Саутхемптън, след  като предаде топката на Седрик, който трябваше само да намери Обафеми пред вратата, но за радост на домакините пасът му не бе точен. 

В 69-ата минута обаче, Светците получиха дузпа. Тиърс дръпна фланелката на Дани Ингс, който бе в съмнително положение за засада. ВАР преразгледа положението, при което ставаше въпрос за сантиметри, но наказателният удар остана. Уорд-Праус не сбърка и върна преднината на гостите за ужас на Унай Емери! 

Арсенал опита да натисне, но не успя да стигне до добри положения. В същото време Армстронг бе близо до нов гол за южняците, когато стреля от полуволе, но малко покрай целта. 

Все пак домакините стигнаха до ситуации. Първо Маккарти изби удар на Йозил, а след това се справи и с опит на Уилок, който стреля с глава. 

Всичко бе на път да приключи в 88-ата минута, когато Буфал стреля, но Уилок изби от голлинията. Последваха и още ситуации за гостите, които бяха наказани за пропуските си. Тиърни центрира, защитата на южняците не бе добре подредена и Лаказет вкара за 2:2. 

Арсенал – Саутхемптън 2:2

0:1 Ингс 9
1:1 Лаказет 18
1:2  Уорд-Праус 71 дузпа
2:2 Лаказет 95

Арсенал: Лено, Чеймбърс (46 Пепе), Давид Луис, Сократис, Бейерин (83 Уилок), Торейра (83 Мартинели), Гендузи, Тиърни, Йозил, Лаказет, Обамеянг
Саутхемптън: Маккарти, Седрик Соареш, Стивънс, Беднарек, Бъртранд, Армстронг (86 Буфал), Уорд-Праус, Хьойберг, Обафеми (76 Дженепо), Ингс (73 Лонг), Редмънд