Най-успешният президент в историята на Барселона Жоан Лапорта даде пространно интервю за Goal.com, в което говори защо каталунският колос загуби своя блясък за сметка на вечния враг Реал Мадрид. Испанецът директно обвини своите наследници на поста Сандро Росел и Хосеп Мария Бартомеу.

"Техният единственият интерес беше да ме дискредитират, защото им оставихме най-добрия отбор на Барселона в историята. Вече минаха седем години, но продължават с лъжите, за да ме дискредитират, вършейки техните неща с Катар. Махнаха емблемата на УНИЦЕФ от фланелката и сложиха тази на Катар. Казваха, че сме управлявали клуба по безотговорен начин и това им позволи да си вършат техните неща с катарците", започна Лапорта.

"Но сега всичко излиза на наяве. Имаме бивш президент, който се опитваше да ме злепостави, но е вършил незаконни сделки с Катар. Сега той е в затвора за незаконни комисионни и подкупи. Ние трябваше да страдаме в една несправедлива ситуация, защото оставихме най-добрия отбор на Барса в историята, а тези мошеници се опитаха да ни дискредитират по такъв начин!"

"За щастие съдът показа каква е истината. Седем години по-късно се доказа, че ние сме управлявали клуба по правилния начин и когато става дума за икономическата страна. Бартомеу е човек, който успя да отвлече Барса с отношението си и интоксикацията на лъжите си. Той е президент, който е обвиняван в съда, на него не може да се разчита."

"В допълнение се видя, че Бартомеу е една кукла на конци за един човек, който е в затвора. За мен случващото се е позор. В Барса страдаме, защото единият е в затвора, а другият е настоящ президент, който сключи сделка с прокуратурата Барса да бъде обвинен за първи път в историята си за две данъчни нарушения. В клуба всичко е много мрачно и това се дължи на сегашния президент."

"Още след требъла през 2015 година казах, че ще се явя на изборите, защото исках да покажа друг модел на управление за печеливш клуб, който не включва Катар, не разрушава Ла Масия, не включва купуването на играчи на всяка цена. Исках да покажа, че може да има клуб с УНИЦЕФ на фланелките, който може да разчита на своята система на игра, открита от Йохан Кройф. "

"Днес се обръща по-голямо внимание на институцията, отколкото на отбора, но клубът зависи от представянето на терена. Последната година не се разви така, както се очакваше. Имаме разбалансиран отбор, не се вкарват играчи от школата. Това ме притеснява, защото според мен изграденият от нас модел работеше и беше най-подходящ. С този модел клубът се бореше с богатите магнати, които пръскаха луди пари за трансфери."

"Числата трябва да са по-малки, но преди всичко ние произвеждахме таланти от школата си, успявахме да създадем звезди от тях. А сега от първия отбор се налага само Сержи Роберто. Мнозина си тръгнаха и това е притеснително. В академията на Барса има талантливи играчи и те трябва да бъдат вкарани в първия отбор."

"Най-важните фигури в историята на Барселона според мен са Жоан Гампер, Ласло Кубала и Йохан Кройф. Те са тези, които трансформираха клуба и определиха цяла една ера. В случая с Йохан той го стори два пъти. Той е най-важният, защото като играч донесе титлата след 14 години чакане, а като треньор донесе първата европейска купа и 4 поредни титли в Ла Лига. Той донесе вдъхновението, разбирането за играта, философията си и разбирането за живота. Трябва да му бъдем благодарни и затова го направих почетен президент. Той е най-важната личност в историята на Барса."

"И днес виждам неговия стил като регистрирана марка. Неговата философия работи. Това е като успешната формула на Кока-Кола, която работи и днес. Това е формулата на Йохан, която работи и днес в Барса."

"В момента клубът не притежава нужната правдоподобност. Имиджът пред света е много лош. Преди играчите идваха при нас и за по-малко пари, които можеха да вземат на друго място. Защо? Защото нямаха търпение да играят с Роналдиньо, Деко, Меси, Шави, Иниеста. Барса имаше е имиджа на клуба, който рекламира УНИЦЕФ безплатно. Бяхме атрактивен клуб. Всички тук бяха щастливи от стойностите, които Барса носеше. А сега имаме президент, който е обвиняем в съда. А бившият президент, който контролира настоящия, вече се намира в затвора. Те махнаха УНИЦЕФ от фланелката и развалиха имиджа на клуба."

"Напълно споделям мнението на Шави, че Барса спи. В момента има играчи със стила на Барса, които трябва да са тук, но играят в Мадрид. И това е защото ние загубихме правдоподобността си. Вълнението е по-малко. загубихме способността да привличаме играчи с талант."

"Не работим с школата, както трябва и затова съм напълно съгласен с Шави. Барселона заспа, но да се надяваме, че няма да сънуваме кошмари. По моето управление Реал не спечели европейска купа, а сега има три. Справят се по-добре от Барса. Затова бордът ни трябва да подаде оставка и нещата да се обърнат колкото се може по-скоро. Ако продължаваме по същия начин Реал ще продължава да печели."

"Надявам се Ернесто Валверде да продължи да разчита на играчите от школата. Надявам се той използва системата на Йохан Кройф, който познава перфектно. Дано избира играчи, които са адаптирани към тази система на игра."

"С Меси и наличните играчи се надявам да се изгради отбор, защото миналата година не го сторихме. Реал има по-добра пейка и затова стана шампион. Но аз имам максимални очаквания за Барса, защото с Меси на терена всичко е възможно", добави Лапорта в своя коментар.