Донесе ми трудности, но като почитател на футбола също така се насладих на играта ти.

Това е посланието, което вратарят Икер Касияс отправи към Роналдиньо след новината за прекратяването на кариерата на бразилеца. Послание, което казва всичко. Или почти всичко.

Защото за кариерата на Роналдиньо и футболното му наследство може да се говори много. Бразилският футболист се разделя формално с играта, макар завинаги да остава част от нея. Той ѝ подари усмивката си и футболния си танц. Можеше да даде и много повече, но любовта към живота и забавленията го отведоха в друга посока.

Почит към гения

Новината за края на кариерата на Роналдиньо дойде от брат му Роберто Асис, който е и негов мениджър. Тя идва напълно очаквано, след като бившият бразилски национал не е играл професионален футбол от 2015 г.

И въпреки това отзвукът, който предизвика, е красноречив за следата, която атакуващият полузащитник оставя. Английският шампион "Челси" дори припомни в "Туитър" гениалния гол на Роналдиньо от мача с "Барселона" с текст: "Изключителен гол, независимо кого подкрепяте".

Много силни думи отправи звездата на ПСЖ и "селесао" Неймар. "Роналдиньо, каква чест да бъда част от твоята история. Винаги ще помня твоята радост на терена. Ти остави наследство, което трудно ще може да бъде надминато във футболното изкуство. Благодаря за всичко, което направи за почитателите на футбола."

Футболната класа на Роналдиньо вдъхнови отборите, в които игра. Той поведе "Атлетико Минейро" към историческото първо и единствено до момента изкачване на върха в Копа Либертадорес през 2013 г.

Бразилецът е единственият футболист в историята, който в кариерата си е печелил световното първенство, Шампионската лига, Копа Либертадорес и "Златната топка". Отделно могат да се изброят още куп индивидуални и отборни успехи. Но това е за сухата статистика.

Извън нея остава най-важното - споменът за таланта и футболната радост, която бразилецът излъчваше на терена. "Играта ми се основава на импровизация. Често, нападателят няма много време да мисли. Имаш секунда, много рядко повече, за да решиш дали да дриблираш, да стреляш или да подадеш наляво или надясно. Инстинктът задава заповедите", каза преди време Роналдиньо.

В друго свое бележито изказване той посочва, че "футболът е пълен с емоции и нови изживявания всеки ден". "Имах късмета да участвам в най-големите състезания като олимпийските игри, спечелването на световното първенство също остава незабравимо. Загубихме на олимпийските игри и спечелихме световното, но никога няма да забравя и двете усещания."

Бразилецът е казвал, че голяма част от триковете, които е използвал, са заимствани от футзала, където пространството е много по-малко и се изисква по-добър контрол.

Самба в кръвта

Паметна остава информацията от ноември 2011 г., когато бразилските медии съобщиха, че Роналдиньо е подал молба пред местните власти да изгради тунел от дома си до дискотеката, която си купил на отсрещния тротоар на улицата.

По това време той беше футболист на "Фламенго". Тогава обясни, че идеята му се основавала единствено на стремежа за по-голяма лична сигурност.

Хрумването всъщност добре описва Роналдиньо - гениален футболист с огромна любов към живота и забавленията. В годините е участвал в карнавали, тържества, пял е, играл е плажен футбол...

"Никога не съм си представял да правя нещо друго извън футбола. Но сега, премисляйки спокойно, ако не бях станал футболист, щях да съм музикант", казва Роналдиньо.

За радост на почитателите на футбола, пътят му го отведе към терените. Една от малкото свои мечти, които не успя да постигне, е да стане шампион в Бразилия.

Много пъти заради любовта си към живота остави въпроса: "Какво щеше да стане, ако...". Отговори обаче е по-добре да не се търсят, защото Роналдиньо направи достатъчно, като даде на футбола усмивката и страстта си към играта.

Материал на вестник "Дневник"