Барселона и Валенсия завършиха 2:2 в зрелищен двубой от 22-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Ноу Камп".

Момчетата на Марселино стартираха много смело и рано-рано уцелиха греда, а в средата на първата част Кевин Гамейро откри резултата. Малко след това Дани Парехо беше точен от бялата точка и смълча трибуните.

Шампионите минимизираха щетите с точен изстрел на Лео Меси от бялата точка, а малко преди паузата шут на Сержи Роберто срещна гредата. В средата на второто полувреме Меси изравни след подаване на Артуро Видал.

Барселона събра 50 точки на върха, но Атлетико Мадрид може да се доближи само на три пункта. Валенсия е седми с 30 точки.


"Прилепите" бяха много близо до сензационно откриване на резултата още преди изтичането на петата минута, но тер Стеген спаси изстрела на Дани Парехо. Денис Черишев опита добавка, но уцели десния страничен стълб!

Играта на "блаугранас" изобщо не се получаваше и отборът изглеждаше дори леко изморен, защото не създаваше нищо креативно в предни позиции, а в отбрана допускаше лесни грешки. При поредната акция на гостите Вас намери Парехо и той отправи нов шут, но над целта.

Малко след това домакините имаха претенции за дузпа заради играта с ръка на Габриел в наказателното поле при центрирането на Семедо по фланга. Реферът Майенко обаче даде знак, че действията на защитника не са умишлени и не са повлияли на ситуацията. Малко след това нето спаси страхотен удар на Филипе Коутиньо.

В средата на първото полувреме се случи и логичното, защото Валенсия откри резултата след бърза контраатака, завършена успешно от Кевин Гамейро. Домакините протестираха за нарушение срещу Меси пред пеналта на Валенсия, но претенциите им не бяха уважени.

Барса можеше набързо да се върне в играта, но Нето спаси отклонен от Гарай удар към вратата си. Каталунците опитваха, но така и не можеха да отправят опасен удар. Вместо това Валенсия стигна до втори гол - Роберто побутна Вас в пеналта и съдията отсъди дузпа, реализирана безпощадно от Дани Парехо.

"Блаугранас" все пак върнаха един гол преди почивката чрез Меси, който беше точен от бялата точка. Гостите имаха сериозни претенции, че Лато не е закачил падналия в пеналта Семедо, но арбитърът не промени решението си. Барса дори можеше да изравни, но Нето и гредата отказаха Роберто, а след това стражът се намеси при опита за добавка на Меси.

Барса започна много агресивно второто полувреме и след няколко секунди Нето трябваше да спасява страхотен изстрел на Лео Меси. Удар от въздуха на Луис Суарес беше блокиран, а след това снаряд на Аленя от двайсетина метра беше спасен от Нето.

Нов опит на Аленя доведе до облизване на гредата от външната й част, а след това вратарят на Валенсия трябваше да се намесва и при удара на Иван Ракитич. В средата на втората част гостите бяха близо до трети гол при една от редките си акции, но тер Стеген спаси удара на Родриго Морено, който стреля неточно малко по-късно.

Пропуснали своята златна възможност, "прилепите" бяха наказани в 64-ата минута. Лео Меси издебна неподготвения Нето и го наказа с фамозен фалцов удар извън наказателното поле, пласирайки кълбото в долния ляв ъгъл.

Шут на Коутиньо попадна право в главата на Габриел, а десетина минути преди края на редовното време тер Стеген трябваше да спасява шут на влезлия като резерва Мина. В 89-ата минута Жорди Алба и Лео Меси бяха много близо до матиране защитата на съперника, но Гарай се намеси в точния момент. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/wjUPm8uaaCE" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Барселона - Валенсия 2:2

0:1 Кевин Гамейро - 24'
0:2 Дани Парехо - 32', дузпа
1:2 Лионел Меси - 39', дузпа
2:2 Лионел Меси - 64'


Барселона: Тер Стеген, Пике, Вермаелен, Семедо (Алба - 46'), Роберто, Аленя (Артур - 66'), Видал, Ракитич, Меси, Коутиньо (Малкъм - 84'), Суарес

Валенсия: Нето, Гарай, Габриел, Лато, Пичини, Коклен (Кондогбия - 72'), Парехо, Черишев, Вас, Морено (Мина - 79'), Гемейро (Торес - 40')