Луис Суарес донесе поредния трофей „Жоан Гампер” на Барселона, след като осигури триумфа над Арсенал с 2:1 след късно и много красиво попадение. 

Каталунците представиха по традиция отбора си пред пълния „Камп Ноу” и след това двата тима направиха интересен мач, решен в самия край. 

Суперзвездата Лео Меси не игра в мача, но това не попречи на Барса да спечели приза за 42-и път в историята от 54 издания на турнира. 

В състава на домакините се открояваха младоците Рики Пуич и Карлес Перес, които стартираха. Суперзвездите Лео Меси и Луис Суарес не започнаха, а на пейката останаха още Коутиньо и Бускетс. За Арсенал Лаказет не бе в групата, но Обамеянг водеше атаката. 

Гостите започнаха добре, но без да имат сериозни положения. Постепенно Барса взе предимство и започна да владее топката, като добри впечатления остави младока Рики Пуич, който в средата на полувремето стреля остро, но в ръцете на Лено. 

Германският вратар се справи и с опит на Жорди Алба, а Антоан Гризман бе доста незабележим. Арсенал обаче контраатакуваше и малко след като Обамеянг се размина с центриране отдясно и не успя да вкара, реализира страхотен гол. 

Нападателят получи от Йозил с гръб към вратата, но успя да се обърне след страхотно докосване с левия крак, след което с много мощен удар с десния препарира Нето и изведе Артилеристите напред. 

До почивката не се случи нищо интересно, като попадение на Гризман бе очаквано отменено заради засада. За второто полувреме Ернесто Валверде направи 7 промени и Барса натисна. 

Арсенал трудно минаваше центъра, но пък проблемите за Лено липсваха. Аленя все пак принуди стража да се намесва, а в 60-ата минута Мейтланд-Найлс изби пред голлинията след рикошет в тялото му. 

Лондончани са поокопитиха, но точно тогава направиха огромна глупост. Мейтланд-Найлс не погледна към вратаря Лено и му върна топката, германецът пък бе тръгнал напред и се размина, стигайки се до куриозен автогол. 

Последва ново спасяване на Лено, преди в 81-ата минута Мартинели от въздуха да пропусне да вкара за гостите. Така се стигна до 90-ата минута, когато след дълъг пас на Сержи Роберто, Суарес вкара великолепен гол с удар от въздуха и осигури упеха на своя тим. 

Барселона – Арсенал 2:1
 
0:1 Обамеянг 36
1:1 Мейтланд-Найлс 70
2:1 Суарес 90
 
Барселона: Нето, Семедо, Пике, Юмтити, Алба, Де Йонг, Ракитич, Пуч, Дембеле, Гризман, Карлес Перес
В игра влязоха още: Аленя, Тодибо, Роберто, Бускетс, Лангле, Тер Стеген, Рафиня, Суарес, Миранда, Уаге, Коядо
Арсенал: Лено, Мейтланд-Найлс, Чеймбърс, Сократис, Монреал, Уилок, Джака, Йозил, Нелсън, Мхитарян, Обамеянг
В игра влязоха още: Гендузи, Колашинац, Сака, Себайос, Мартинели, Торейра, Нкетиа, Мустафи