Времето за експериментите пред треньора на Барселона Ернесто Валверде приключи, защото в петък испанския шампион открива сезона в Ла Лига с много тежко гостуване на Атлетик Билбао.

Все още не е ясно дали голямата звезда на каталунците Лионел Меси ще бъде в групата за мача, а освен това Валверде трябва да избистри схемата в главата си и да има яснота кой ще бъде титулярният му състав през кампанията.

Още преди контузията на новия вратар Нето беше ясно, че Марк-Андре тер Стеген ще е титулярният страж. Нелсон Семедо се бетонира в дясната зона на защитата, а отляво очаквано ще действа един от най-добрите подавачи към Лео Меси в историята - Жорди Алба.

Големият въпрос в отбрана е кой ще партнира на Жерард Пике в "сърцето на защитата". Към момента се смята, че Клеман Ленгле има леко предимство пред Самюел Юмтити, който пропусна голяма част от миналия сезон заради контузия.

В средата на терена изглежда, че има един футболист, който към момента ще е твърд титуляр - новата покупка Френки де Йонг. Холандецът буквално очарова Валверде и всички специалисти с представянето си на тренировките и в контролите. 

Серхио Бускетс отдавна е критикуван от феновете и според мнозина анализатори испанецът е загубил скоростта си не само по отношение на движението на терена, но и когато става дума за взимането на бързи решения. Въпреки това Буси е със статут на тартор и поне засега няма да бъде "пипан" в избора за титулярен състав, пише "Спорт".

Остава още едно място в средата на терена и за него се борят Серхи Роберто, Иван Ракитич, Артуро Видал и Артур. Хърватинът има предимство, ако се търси импровизацията, докато Видал е известен с биткаджийския си характер. Бразилецът Артур е добър в задържането на топката, но често я връща назад и настрани. Роберто пък може да бъде полезен ако се търси повече скорост на фланга.

В предни позиции ще видим Луис Суарес, новата покупка Антоан Гризман и... Осман Дембеле. Последният обаче ще играе само в случай, че Меси пропусне мача с Атлетик в петък.