Леганес продаде кожата си скъпо, губейки от Барселона с 1:2 в интересна среща от 14-ия кръг на испанската Ла Лига, играна на стадион "Мунисипал".

Шампионите изиграха слабо за стандартите си първо полувреме, в което се оказаха догонващи още в 12-ата минута, когато Юсеф Ен-Несири вкара хубав гол по диагонала. Като цяло домакините създаваха доста положения и защитата на Барса изпитваше видими трудности.

Осем минути след почивката Луис Суарес изравни резултата с глава, възползвайки се от точното центриране на Меси от пряк свободен удар. В 79-ата минута "блаугранас" сътвориха пълен обрат чрез влезлия като резерва Артуро Видал.

Лидерът Барселона събра 28 точки и дръпна с три на Реал Мадрид, докато Леганес остана на дъното с едва шест пункта, на цели седем от спасителния бряг.


Треньорът на Барса Ернесто Валверде заложи на доста офанзивна схема с цели четирима нападатели - Луис Суарес поведе атаката, а зад него действаше Лео Меси. По крилата пък оперираха французите Антоан Гризман и Осман Дембеле.

Домакините бяха много близо до откриване на резултата малко след началния съдийски сигнал, когато Марк-Андре тер Стеген сбърка и даде шанс на Мартин Брейтуейт да шутира. Нападателят стреля силно, но над напречната греда.

"Блаугранас" разиграваха в следващите минути, но така и не можеха да пробият отбраната на съперника. При една от редките акции на Леганес Роке Меса шутира неточно, но логичното все пак се случи в 12-ата минута, когато Юсеф Ен-Насири откри резултата след подаване на Меса и прекрасен завършващ удар с левия крак по диагонала.

Домакините можеха да удвоят малко след това, но шампионите се справиха с дружни усилия. В същото време удар на Гризман беше блокиран и като цяло гостите изпитваха трудности както в защита, така и в атака.

В средата на първото полувреме Лео Меси намери Луис Суарес, но неговото първо докосване не беше много добро и завърши с неточен удар. На отсрещната врата тер Стеген отново оплете конците, но извади късмет, тъй като Ен-Несири  не задържа топката в очертанията на терена.

Беше изминал половин час игра, когато вратарят Куелар направи невероятно спасяване след хубавия удар с глава на Луис Суарес. При една от следващите акции на домакините пък тер Стеген спаси удар на Роке Меса. 

Малко след подновяването на играта каталунците можеха да изравнят, но централният бранител Жерард Пике нацели гредата след удар с глава.

Натискът на Барса все пак даде резултат в 53-ата минута, когато Луис Суарес отново стреля с глава, но този път уругваецът беше безпощаден. С поредна асистенция се отличи голямата звезда Лео Меси.

В средата на второто полувреме Меси се прояви на още два пъти. Той първо стреля, но шутът му беше спасен , а след това подаде за бека Фирпо, който би неточно.

Тер Стеген отрази много ефектен удар на Перес от въздуха в 79-ата минута и секунди след това Барса сътвори пълен обрат! Артуро Видал се оказа най-съобразителен и матира защитата след подаване на Дембеле. Съдийската бригада първо маркира засада, но след консултация със системата за видеоповторение VAR голът правилно беше зачетен, защото последното докосване към Видал се оказа от футболист на домакините.

В 91-ата минута Меси подаде към Осман Дембеле след много бърза контраатака на гостите и французинът стреля опасно, но вратарят на Леганес направи поредното си класно спасяване.


Леганес - Барселона 1:2

1:0 Юсеф Ен-Несири - 12'
1:1 Луис Суарес - 53'
1:2 Артуро Видал - 79'