В началото 2020 година Барселона направи нещо, което се среща много рядко в практиката на световния футбол, но все пак не е прецедент. Отбор, който е на първо място в класирането на своето първенство, да уволни треньора си. Точно това се случи с Ернесто Валверде, който бе освободен, за да отстъпи място на Кике Сетиен на "Ноу Камп".

Случката накара "Гардиън" да се допита кои тимове на върха също са сменяли наставниците си?

Уилям Хог може да си припомни едно шоу на ужасите от "Айброкс" навръх Хелоуин: "На 31 октомври 1967 г. на мениджъра Скот Саймън му заявиха, че вече не е нужен в Глазгоу Рейнджърс. Случи се в момент, когато отборът бе на върха в Шотландия - на точка пред Хибърниън и три пред Селтик, но все пак годината бе трудна за Саймън. Рейнджърс се бяха провалили за Купата на Шотландия още на първото стъпало срещу Берик Рейнджърс, а надеждата за триумф в КНК бе съсипана от Байерн на финала".

Интересното е, че едно от последните нови попълнения на Саймън, преди да го уволнят, е централен нападател на име... Алекс Фъргюсън. По-късно бъдещият велик наставник на Манчестър Юнайтед се връща към този период в Рейнджърс: "Скот Саймън беше невероятен човек, но може би го уволниха, защото нямаше нужната подкрепа от хората в клуба".

Една седмица преди да бъде освободен, Скот Саймън стига само до 0:0 у дома с Дъмфърмлин, докато вечният съперник Селтик е на върха на славата си. Детелините тъкмо са спечелили КЕШ и се готвят за сблъсъците срещу Расинг за Междуконтиненталната купа.

Във Франция си зададоха същия въпрос и намират интересен куриоз. През декември 2011 г. ПСЖ е на върха в Лига 1, но въпреки това новите катарски собственици на клуба решават да уволнят треньора Антоан Комбуаре и да го заменят с Карло Анчелоти. В случая смяната не води до положителен финал, тъй като в края на сезона ПСЖ не успява да се пребори за първото място и свършва на 3 точки зад Монпелие.

Същото се случва в Реал Мадрид, който е начело в класирането в Испания, когато уволнява Радомир Антич през 1992-а, но през същия сезон завършва зад Барселона на втората позиция. В Германия пък лидерът Хамбургер уволнява Бранко Зебец през 1980-а. И познайте какво? Тимът завършва на второ място във въпросния сезон... Ако тази традиция се спази, явно нищо добро не чака Барселона след смяната на Валверде.

В Португалия през декември 1993 г. великият сър Боби Робсън е уволнен от лидера в класирането Спортинг Лисабон. Причината е отпадането за Купата на УЕФА срещу Залцбург. Лъвовете може би после са съжалили за раздялата си с Робсън, тъй като англичанинът остава в страната, бързо поема врага Порто и извежда драконите до 2 титли в елита на страната. Печели и Купата на Португалия през 1994-а, побеждавайки на финала именно Спортинг, който го е уволнил няколко месеца по-рано.

Продължаваме с Дания, където също има пример на грешна треньорска рокада. Копенхаген уволнява Роланд Нилсон на 9 януари 2012-а, когато отборът има 4 точки аванс пред Нордселанд. Заменя го спортният директор Карстен В. Йенсен. Всички описват неговата работа като най-лесната в датския футбол, но под негово ръководство столичани правят голям гаф, пропиляват аванса си на върха и финишират втори...

Болката от провала пък бе още по-голяма, защото става дума за първия сезон в историята, който щеше да им донесе директна квота за групите на Шампионската лига.

Дирк Маас дава пример и от белгийското първенство. Той е от януари 1993 г., когато Андерлехт уволнява Лука Перузович. На пръв поглед странно решение, тъй като тимът му води с 6 точки аванс на върха след 18 кръга. Ръководството обаче обосновава рокадата с "проблеми в комуникацията между играчите и треньора". Хърватският специалист не говори фламандски, а и не е комуникирал особено добре на френски и английски. Наред с това го критикуват за използваната тактика - била твърде консервативна.

През октомври 2005 г. собственикът на Хартс Владимир Романов бие шута на мениджъра Джордж Бърли, който напуска "Тайнкасъл" без загуба в Шотландия. Отборът е на върха, в крайна сметка финишира на 17 точки зад шампиона Селтик, а години по-късно Романов се връща към решението си да уволни Бърли: "Ако го бях оставил, щяхме да губим още повече. Без него свършихме втори и взехме купата. Всички играчи бяха привлечени лично от мен, а заслугата на Бърли беше много минимална. Не знам защо хората си мислят, че е бил велик треньор. Вижте какво се случи, когато го промотираха начело на националния отбор на Шотландия. То бе един от най-големите провали в историята".


Превод на вестник "Тема спорт"