За 69 мача на стадион "Ноу Камп" под ръководството на Ернесто Валверде Барселона загуби само веднъж - с 3:4 от Бетис на 11 ноември 2018 година, воден тогава от Кике Сетиен.

"Ние изиграхме страхотен мач срещу един страхотен отбор. Никой не може да ни отнеме този спомен. Всеки, който наистина обича футбола, виждайки нещата над крайния резултат, ще се наслади на нашата победа. Йохан Кройф щеше да бъде щастлив, че неговият отбор е загубил. Това е победа за историята. Тя ще се помни", заяви Сетиен тогава.

14 месеца по-късно ситуацията е много различна: Валверде беше изгонен заради неубедителни резултати, а напусналият Бетис през лятото Сетиен получи най-важното обаждане в кариерата си.

"Не можех да повярвам, вчера бях в родното си село и се разхождах сред кравите, а днес тренирам най-добрите футболисти в света", заяви Кике по време на представянето си във вторник. 

Всъщност Сетиен е доста интелигентен и държи на красотата в играта. Затова и се очаква да пасне идеално на философията на каталунския гигант. Специалистът е голям почитател на шахмата. И разбираемо той вече гледа на Лео Меси като на "царицата" на дъската, от която се нуждае, за да матира всеки противник.

"Шахът те учи на търпение, анализ и да контролираш емоциите си. Меси е "царицата" във футбола. Той може всичко", бе заявил Сетиен преди година. Той е бил толкова влюбен в шахмата, че го обича дори повече от футбола. И не е случаен любител, защото има партии срещу митичните световни шампиони Анатоли Карпов и Гари Каспаров.

"Това беше невероятно изживяване в ера, в която бях пленен от шахмата. Дали съм спечелил срещу тях? Стига глупости, те побеждават по 30 души наведнъж", допълва Кике.

А отношението му към покойната легенда на Барса Йохан Кройф? Сетиен буквално го боготвори и през годините е попивал всичко, което е виждал от митичния холандец.

"Веднъж казах на Кройф, че бих си дал малкия пръст, за да можех да играя при него в Барса. Не ставаше дума просто да играя там, бях пленен от начина на игра на Барса. Виждах, че футболистите се забавляват", казва новият наставник на "блаугранас".

Той още не е решил дали ще залага на системата 4-3-3, която беше любима на Валверде, или ще я смени на 4-4-2. Едно е сигурно - суперзвездата Лео Меси ще има централно място и със сигурност ще получи свободата за изразяване на таланта си по терените. Защото в главата на Кике Сетиен Лео е "царицата" на шахматната дъска. "Царицата", с която той е на път да матира красиво всеки, който се изпречи на пътя му.


Материал на Gol.bg

Автор на карикатурата: Омар Момани