Джоел Ембийд отново стана център на внимание, след като провокира почти масово сбиване в мача на Филаделфия срещу Бруклин в НБА. След като атмосферата се успокои Сиксърс измъкнаха победа със 112:108 и дръпнаха с 3-1 в серията. 

Напрежението ескалира в средата на третата четвърт, когато Ембийд удари здраво през ръцете Джарет Алън и го прати на пода. Джаред Дъдли от домакините налетя на центъра и го блъсна, след което Джими Бътлър атакува Дъдли. 

Получи се сдърпване между играчи и на двата тима, а Дъдли и Бен Симънс бяха изблъскани върху най-близките места покрай терена. В крайна сметка не се стигна до сериозна размяна на удари, но Дъдли и Бътлър бяха изгонени, а Ембийд получи грубо нарушение от първа степен. 

„Когато съперниците правят нещо подобно, явно искат да ни извадят от мача. Не мисля, че направих нещо кой знае какво и просто запазих спокойствие“ заяви Ембийд, който завърши с 31 точки, 16 борби, 7 асистенции и 6 чадъра. 

Вече четирима играчи през сезона са били гонени след иннциденти и провокации от Ембийд: Маркъс Смарт, Андре Дръмънд, Ерик Бледсоу и Джаред Дъдли. 

Иначе Филаделфия измъкна успех, въпреки че догонваше през по-голямата част от мача. В последната минута Джей Джей Редик вкара тройка за 107:106 в полза на гостите, Джо Харис върна аванса на Нетс, но Майк Скот отговори с нови 3 точки от крилото. След това Джарет Алън загуби топката и това бе краят за Бруклин, който сега ще гостува в мач №5 и е пред отпадане. 

В другия мач на Изток Милуоки отново нямаше проблеми и след 119:103 вече води с 3-0 срещу Детройт. Блейк Грифин се завърна с 27 точки, 7 борби и 6 асистенции, но Буталата нямаха шанс, въпреки че Янис Антетокумпо направи нарушения и остана само с 14 точки и 10 борби. Още шестима от победителите обаче завършиха с двуцифрен точков актив.