Кауай Ленърд очаквано ще откаже опцията от договора си, която щеше да му донесе 21,3 милиона долара и ще стане свободен агент, съобщават американските медии. 

Крилото обаче, сериозно обмисля възможността да остане в Торонто, след като изведе тима до титлата в НБА и вдъхнови цяла Канада. Отборът дори се счита за фаворит за подписа му при тези обстоятелства. 

Тъй като е играл за последно в Раптърс, отборът има право да му предложи максимален контракт от 190 милиона долара за 5 години. Ако реши да смени организацията максимално може да подпише за 4 сезона срещу 140 милиона. 

Твърде е възможно обаче да направи и това, което ЛеБрон Джеймс и Кевин Дюрант правеха в последните години: да се обвърже с краткосрочен контракт и след година или две отново да стане свободен агент. Това ще му позволи да вземе още повече пари от 2021-а нататък. 

Оставането на Кауай изглежда логично и по друга причина. Изтокът ще бъде доста по-ниско конкурентен от Запада, като Милуоки, Филаделфия и евентуално Бруклин или Бостън ще бъдат най-сериозните конкуренти на шампионите.