Едва ли има фен на германския футбол, който да не си спомня прословутата пресконференция на Джовани Трапатони от 1998 година. Италианецът беше изпаднал в амок и в ролята си на треньор на Байерн Мюнхен публично нападна футболистите си Мемет Шол, Томас Щрунц и Марио Баслер.

Трапатони разкрива детайли от близкото минало в биографичната си книга, части от която бяха публикувани от вестник "Билд". Интересното е, че преди 16 години Трап е имал предложение да стане селекционер на Германия, но е отказал.

"След като напуснах Фиорентина през 2000 година, отново германците бяха тези, които дойдоха първи при мен. Този път с оферта да водя националния им отбор, но аз отказах заради жена ми Паола. Когато й казах за предложението, тя ме изгледа въпросително", споделя 77-годишният ексцентрик, който е един от най-успешните треньори в историята.

Джовани разкрива и тайни от периода си в Интер (1986-1991): "Веднъж Лотар Матеус се разрева като малко дете на почивката на един мач и ми каза, че повече не иска да играе, а аз го успокоявах в разговор насаме. Мотивирах го, като му казах, че е най-добрият и че без него няма как да победим. Той излезе за второто полувреме преобразен."

"Най-лошата част от сезон 1994/95 в Байерн беше първата. Нещата за мен не се получаваха. Аз говоря така, както го правя винаги. Понякога и на италиански не ми се разбира от италианците какво искам да им кажа."

"Моят гняв в Байерн растеше след всеки гол, който получавахме заради нечия тъпотия на терена. След всяка загуба на топката в средата на терена от Мемет Шол, от всяка грешка в халфовата ни линия, след всяка контузия на Жан-Пиер Папен."

"Една година след първия си престой в Байерн се върнах начело на клуба и веднага се появиха нови проблеми. Веднага усетих, че Баслер и Клинсман само обикалят терена, без да имат голям принос. Клинсман заради възрастта си, а Баслер заради нощните разходки по клубовете. Това доведе до раздори в съблекалнята и да гневната ми реч на онази пресконференция."

"Но тази реч не беше спонтанна. Дори се бях обадил на един свой приятел журналист и му казах да се подготви, защото ще кажа нещо голямо. Една от причините беше, че мои играчи са се оплаквали от мен на журналисти. Томас Щрунц? Истината е, че той винаги беше контузен, а и това, че заради него загубихме няколко мача", допълва култовият треньор.