Байерн Мюнхен започна 2019 година по мечтан начин, след като победи Хофенхайм с 3:1 като гост в двубой от 18-ия кръг на германската Бундеслига. 

Шампионите изиграха много силно първо полувреме, в което тотално надиграха своя противник и се оттеглиха на почивка с два гола преднина, дело на Леон Горецка.

След паузата баварците отстъпиха инициативата и логичното се случи малко преди изтичането на час игра, когато Нико Шулц намали. В 87-ата минута обаче Роберт Левандовски сложи точка на спора.

Така вторият в таблицата Байерн Мюнхен събра 39 точки и се доближи само на три зад лидера Борусия Дортмунд, докато Хофенхайм е седми с 25 пункта.

Момчетата на Юлиан Нагелсман губят за първи път в последните 11 кръга, а за мюнхенци това е шеста поредна шампионатна победа.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffcbayern.en%2Fposts%2F2488526781218381&width=500" width="500" height="595" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>


Срещата на преименувания наскоро стадион "Презеро Арена" започна с лек домакински натиск, но първата добра възможност се откри пред мюнхенци. Роберт Левандовски нанесе удар от движение след центриране отляво, но кълбото профуча покрай левия страничен стълб.

Вече беше изминал четвърт час игра, когато изключително активният по левия фланг Давид Алаба обърка защитата на Хофе с остро центриране. Левандовски се пребори за топката и даде шанс на Томас Мюлер да отправи удар от трудна позиция. Световният шампион изпревари противниците и от паднала позиция отправи удар, но не уцели вратата.

В средата на първата част се стигна до много любопитен момент, защото защитникът на Байерн Матс Хумелс влезе в ролята на нападател, а голаджията на домакините Андрей Крамарич се изяви като бранител. Германецът се включи при изпълнение на корнер и отправи удар отблизо, но Крамарич се хвърли смело и блокира топката малко пред голлинията.

Силното представяне на баварците даде резултат и в 34-ата минута те откриха резултата. Кингсли Коман центрира за Левандовски, чийто удар с глава беше спасен от Оливер Бауман, но Леон Горецка направи успешна добавка с левачката от неудобна позиция.

В добавеното време на първата част Хофе се опита да изравни, но Горецка блокира удара към вратата на своя отбор и секунди след това отново се озова в прегръдките на съотборниците си. Баварците осъществиха мълниеносна контраатака, при която Алаба центрира отляво и Горецка вкара майсторски от паднала позиция.

Горецка на два пъти беше близо до възможността за хетрик след паузата, но и в двата случая топката не стигна до него, макар да беше заел добра позиция. На отсрещната врата домакините можеха да намалят, но Мануел Нойер спаси диагоналния шут към вратата си.

Снаряд на Алаба пряк свободен удар беше спасен от Бауман и малко преди изтичането на час игра Хофенхайм изравни след бърза контра. Жоелинтон подаде на халф-бека Нико Шулц, който стреля в далечния ляв ъгъл и успя да матира Нойер.

Последваха спокоен период, но в 83-ата минута феновете на гостите изтръпнаха, защото Мануел Нойер трябваше да прави фантастично спасяване след удара с глава отблизо на Шалай.

Четири минути след това Байерн ликвидира интригата. Хамес Родригес копна меко за Томас Мюлер, който центрира от движение и в малкия пеналт Левандовски нямаше какво друго да стори, освен да отбележи отблизо.


Хофенхайм - Байерн Мюнхен 1:3

0:1 Леон Горецка - 34'
0:2 Леон Горецка - 45'+1
1:2 Нико Шулц - 59'
1:3 Роберт Левандовски - 87'

 

Хофенхайм: Бауман, Фогт (Грилич - 56'), Пош, Хюбнер, Кадержабек, Шулц, Демирбей (Гайгер - 56'), Битенкурт, Крамарич, Белфодил, Жоелинтон (Шалай - 79')

Байерн Мюнхен: Нойер, Зюле, Хумелс, Алаба, Кимих, Мартинес (Боатенг - 90'), Тиаго (Хамес - 78'), Горецка, Мюлер, Коман (Гнабри - 73'), Левандовски