Галерия

В събота крилото на Байерн Мюнхен Франк Рибери влезе в историята на Бундеслигата. В последния си мач в германския елит той се разписа за сбогом, а победата с 5:1 над Айнтрахт Франкфурт означаваше девета титла за французина.

Никой преди това не беше вдигал сребърната салатиера толкова пъти. Зад него с осем титли на Германия останаха други легенди на Байерн като Оливер Кан, Мемет Шол, Бастиан Швайнщайгер, Филип Лам, Ариен Робен, Томас Мюлер и Давид Алаба. Последните двама могат да подобри рекорда на Франк в близко бъдеще.

"В Байерн са играли толкова велики футболисти, такива легенди. Затова е направо невероятно, това е нещо историческо. Когато дойдох в Мюнхен книгата тъкмо беше отворена и започвах да я пиша, сега тя вече е затворена", коментира Рибери своето невероятно постижение.

Франк спечели общо 23 трофея с баварския колос за 12 сезона и по негови думи 2013 година си остава незабравима заради требъла.

"Беше ми много трудно да изляза за последен път на Алианц Арена, знаейки, че повече няма да играя на нашия стадион. Но съм много горд от постигнатото в кариерата си. 2012/2013 беше най-добрият ми сезон. Направихме истинска лудост, никога няма да го забравя", допълни ветеранът.

Президентът Ули Хьонес заяви, че част от семейството си тръгва, визирайки Рибери, Ариен Робен и Рафиня. Босът заяви: "Тези моменти винаги са много трудни за мен. Те не минават без сълзи".

Робен пък стана шампион за 12 пъти в първенствата на Европа - нещо, което не е правил нито един холандец, дори легендарният Йохан Кройф. Според Хьонес тандемът "Робери" е част от най-големите играчи, носили екипа на Байерн. Той ги нареди до светила като Франц Бекенбауер, Герд Мюлер и Оливер Кан.

Коментарът на изкаралия 10 сезона на стадион "Алианц Арена" Ариен Робен след тези думи: "Това е един огромен комплимент. Чувствам се щастлив човек".

Феновете на Байерн Мюнхен също са щастливи. Макар и с насълзени очи, те изпратиха на крака двете крила, които дадоха толкова много за клуба в навярно най-славния период от историята му. Усмивки, сълзи и бира. Те бяха в изобилие в Мюнхен миналата събота.

Тази събота Рибери и Робен излизат в търсене на своя последен трофей с клуба - купата на Германия. Съперник във финала в Берлин е РБ Лайпциг, който беше наказан от Франк в дербито в края на миналата година. Дали "биковете" ще изживеят дежавю? Предстои да разберем съвсем скоро.